Veganlığa Giriş 101  'Gizem Parıltı'

Veganlığa Giriş 101 'Gizem Parıltı'

A+ A-
Namaste!

Fark ediliyor ki çoğu insan "vegan" nedir bilmezken, büyük bir çoğunluk da veganlığı yanlış biliyor. Öyle ki "ben veganım" diyen pek çok -evet, pek çok- insan da bunun amacını ve gerekliliklerini tam anlamıyla kavrayabilmiş değil. O zaman, "veganlık nedir?" diyerek sıkça sorulan sorulara birlikte göz atalım.



1- Veganlık Nedir ve Bir İnsan Neden Vegan Olur?

Yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarını ve kozmetik, alışveriş gibi lüks ihtiyaçlarını karşılarken hayvansal ürünleri kullanmayan; hayvanların sanayide kullanılarak sömürülmesine ve öldürülmesine karşı çıkan, çevreye karşı duyarlı olan ve bu minvalde kendilerine bir hayat felsefesi belirleyen insanlara vegan denir. İnsanlar kadar, insan dışındaki duyarlı canlıların da bir yaşam hakkı olduğunu; fabrikalarda, hizmet sektöründe insanlar kadar, hayvanların da sömürülmemesi, köleleştirilmemesi ve istismar edilmemesi gerektiğini savunan insanlar bu durumu bilinçlerine çıkardıkları ve hayatlarına uyguladıkları zaman vegan olurlar.

2 - Veganlar Ne Yer, Ne İçerler? Açlıktan Ölürler Mi?

Elbette veganlar açlıktan ölmezler. Araştırıldığı zaman görülecektir ki beslenme uzmanları insanların sağlıklı bir hayat sürmeleri için hayvansal yağlardan ve hayvansal besinlerden uzak durmalarını; bunları mümkün olduğunca azaltmalarını ve bitkisel beslenmeleri gerektiğini söylerler. 

Doğal olarak, veganlar et yemezler. (Evet, balık da yemezler, evet, tavuk da yemezler. Hayır, hiç yemezler.) Hayvanlardan elde edilen yumurta, süt, peynir gibi ürünleri tüketmezler. Her şeyde olduğu gibi bu konuda da alternatifler vardır. Et yerine soya kıyması, mantar, seitan tüketirler. İnek ve keçi sütü gibi hayvansal sütlerin yerine soya sütü, badem sütü, hindistan cevizi sütü, yulaf sütü gibi sütler tüketirler. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar tercih ederler. Alternatifleri öğrenmek ve çoğaltmak adına bir vegan yemek tarifi kitabı edinebilirsiniz. 

Vegan yemek yapmak zor bir şey değil. Hayatında hiç zeytinyağlı fasulye, ıspanak, pilav, nohut ve benzeri yemekler yememişçesine; ara öğünlerini bile etle tüketen, öyle ki doğum günü pastasını bile etten yapıyormuş gibi davranan insanların bu davranışlarını dikkat çekmek adına yaptıklarından eminim. 

Tamamen vegan beslenmekten kaçınan insanlar en azından bir haftalarını vegan beslenerek geçirirse, kalplerine giden damarlarına, kan akışlarına, kolesterollerine büyük bir iyilik yapmış olurlar.



3 - Peki ya protein?

Bilinçli bir araştırma yapan her insanın da bileceği  gibi, protein yalnızca et ve sütte yoktur. Fasulye, bezelye, nohut, kabak çekirdeği, antep fıstığı gibi zaten evde bulunan ve annelerimizin her zaman yaptığı yemeklerde ihtiyacınızı karşılayacak kadar protein vadır. 

4 - Veganlar "Asi" mi?

Bir davranışı ya da felsefeyi "asilik" olarak tanımlamak insanın bakış açısına bağlıdır. Veganları "et yemeyen kişiler" olarak tanımlamak eksik kalır. Veganlar neden et yemiyorlar, neden inek sütü içmiyorlar? Çünkü bir duyarlı canlının canının alınmasının dışında, bu duyarlı canlıların yaşam alanlarından uzak bir şekilde yaşatılmasına, sömürülmesine, deneylerde kullanılmasına, kürk ve deri elde etmek için işkence görmelerine de karşı çıkarlar. Bunları anlamak için spesifik bilgilere ve belirli yaşam standarlarına sahip olunmasına gerek yoktur. Bunu anlamak için ihtiyaç duyulan şey empati yeteneğidir. Sonuç olarak hayvanlara yapılan eziyete karşı çıkmak "asi"lik olarak tanımlanıyorsa evet, veganlar "asi"dirler.

5 - Benim Bir "Vegan" Arkadaşım Var, Deri Mont Giyiyor???

Yukarıda da belirttiğim gibi, veganlık kimi zaman yanlış anlaşılırken kimi zaman hiç anlaşılmayan bir kavramdır. Veganlığın nasıl bir yaşam tarzı gerektirdiği gibi soru işaretleri ancak önyargısız bir sorgulama sonucunda çözülebilir. 

Umarım sizi bu konuda aydınlatabilmişimdir. Hem kendi sağlığınız için, hem hayvanlar için, hem çevre kirliliğinin önüne geçmek için hayatınızın en azından bir döneminde vegan yaşam tarzını benimsemenizi öneririm. Herkese mutlu günler!

01-09-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir