Bu Şişkinlik De Neyin Nesi?  'Gökçe Orakcı'

Bu Şişkinlik De Neyin Nesi? 'Gökçe Orakcı'

A+ A-
GIDA İNTOLERANSI NEDİR?
 
Uzun zamandır her yerde duyduğumuz bir şeyden bahsedeceğim bu gün.

 
Bir süredir yazılıp çiziliyor, konuyla ilgili konuşuluyor. Biz de her gün soruyorlar, ‘Doğru mu değil mi?’ diye... Belki de haklılar... Gıda intoleransı diye bir şey gerçek...
 
Peki nedir bu gıda intoleransı. Tolere edilemeyen gıdalar ne demek. Alerjiden farklı bir durum olsa gerek.
 
Evet efendim. Alerjiden oldukça farklı bir durum ile karşı karşıyayız.
 
Gıda intoleransı tüketilen besinler içinden sindirimi zor olan veya hiç olmayan besinleri içeren bir durumdur. Biliyoruz ki barsak, tükettiğimiz besinlerin sindiriminden sorumlu beyin niteliğinde bir organımız. Acaba bağırsağımız bazı besinleri sindirmekte zorlanıyor mu?
 
Dünya Sağlık Örgütü (World Helalth Organisation (WHO)) dünya nüfusunun yarısında gıda intoleransı olduğunu düşünüyor ve 1 milyar kişide bu intoleransın tanı aldğını belirtiyor. Bu sayının 2016 da 2.5 milyara ulaştığını düşünürsek iş biraz ciddiye biniyor.
 
Migren
Cilt reaksiyonları
Bağırsak bozuklukları
Sedef hastalığı
Depresyon gibi bir çok hastalığın sebebi olan bu intolerans nedir bir inceleyelim...
 
 
 
‘Sevgili diyetisyenim. Ayyynı benim sorunum bu. Böyle bi şişkinlik, bi baş ağrısı, barsaklar desen kötü...’
 
Haklısınız...
 
Besin alerjisi dediğimiz durum için az miktarda alerjene maruz kalmamız bile yeterlidir. Alerjik reaksiyonda bağışıklık sisteminde vücutta tepki olarak IgE adı verilen bir antikor sentezlenir ve bu durum kanamalara, şişkinliklere, nefes alıp vermede zorlanmalara kadar ulaşan bir takım şoklardır.
Ancak gıda intoleransı adı verdiğimiz durumda IgG antikoru salgılanarak alerjiden çok farklı bir durum gözlenir. Alerjide, alerjen olan besinin vücuda girer girmez reaksiyon gösterilirkeni intolerans durumunda kişi belli bir doza kadar besini sindirebilir veya reaksiyon göstermeyebilir. Ve bu durum kişiden kişiye göre değişiklil gösterir. Bu durum bireylerin bağışıklık sistemi ile alakalı değildir. Doğal olarak üretilen IgG antikoru bu durumda karşımıza çıkar.
 
Bir çok sebep dolayısıyla intoleransımız oluşmuş olabilir. Soy ağacınızdan baktığınız Çorum’lu Hatun neneniz az süt içti diye bile olabilir.
 
1. Vücutta enzim eksikliği
2. Barsak sendromları
3. Endüstriyel işlenmiş gıdaların fazla tüketim,
4. Bazı ilaçların uzun süreli ve sürekli kullanımına bağlı bağırsak irritasyonu
5. Geçirilen hastalıklar dolayısıyla bozulmuş barsak florası
6. Kötü beslenme (aşırı yağlı beslenme, aç kalma, fazla baharatlı veya şekerli tüketim vb.)
7. Stres
8.Genetik faktörler
 
Peki bu intoleransa nasıl baktırıyoruz?
21. yy’da her şey o kadar kolay hale geldi ki... Evinize sipariş verebileceğiniz gıda intoleransı testleri bile oluştu. Eskiden tüplerce kan veriliyor haftalarca sonuç bekleniyorken şimdi bu test sadece 3 dakika sürmekte. Sonuçları da bir o kadar kısa sürede elimizde oluyor.
 
Vücudunuz size sinyaller veriyor olabilir. Onları panik olmadan dinlemek hayat kalitenizi artırabilir. I’M JUST SAYING :)
 

Diyetisyen Gökçe Orakcı

31-06-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir