Kendinin Zinciri Olmak - Ayşe Nur Yüceer (Halkla İlişkiler ve Tanıtım - Öğrenci)

Kendinin Zinciri Olmak - Ayşe Nur Yüceer (Halkla İlişkiler ve Tanıtım - Öğrenci)

A+ A-

Doğduğumuz andan itibaren herkes gibi olmaya, normal olmaya çalışırız. Normal nedir, neye göre belirleniyor bu normal olma durumu. Normal, sıradan birey olmayı kim başlattı. Normal aslında göreceli bir durumdur. Senin deneyimlerine göre, yaşam tarzına göre, bilgilerine göre, gördüğün, görmediğin, yaşadığın, yaşamadığın, bildiğin, bilmediğin olaylarla ilişkili. Işte burada çok bilinmeyen, daha öncesinde tecrübe edilmemiş olan, etrafındaki kimselerden böyle duruma tanık olmayan, öncelikli durumlara göre daha farklı, sıradışı, daha önce düşünülmemiş ya da görülmemiş ilk defa karşılaşılan durumlar da genelde kullanırız. "Bu normal değil, Allah Allah, Nasıl yani, acaba ne yapmak lazım..." listeyi uzatabiliriz. İşte bu bize farklı gelir. Farklı durumla karşılaşmış oluruz. Ne yapacağız, nasıl yapacağız, düzenleyeceğiz, ne yaparsak normale döner, normale döner mi? Aslında  hepimiz bu 'normale dönmeyi, normal, sıradan birey olmayı' istemsiz bir şekilde kendi kendimize zihnimize zincir takıyoruz. Ve anahtarı nereye koyduğumuz unutup, zihnimizin karanlığında, karmaşasında kayboluyoruz.

Günümüze baktığımızda genç bireyler özellikle medyaya uyma, arkadaşlar arasında dışlanmamak için herkes ne yaparsa öyle davranma, öyle olma hali içine giriyor. Çok güncel bir örnek vereceğim son zamanlarda çıkan Netflix dizisi Squid Game'de  oyuncular yeşil eşofman takımı ve beyaz Vans ayakkabı giyiyordu. Ve dizi sayesinde her yerde yeşil eşofman takımı satıldığını görüyoruz. Üstelik haberlerde de Vans marka ayakkabının satışının % 7800 arttığı söyleniyor. Medyaya  uyarak, uyumamız gerektiğini düşünerek bu sayede bizde sürecin sistemin bir parçası haline geliyoruz.

Eğer biz buna ayak uydurmazsak , sanki etraftaki görüşlerine önem verdiğimiz insanlar tarafından dışlanacağız, kabul görmeyeceğiz,  düz çizgiden çıkacağız, yalnız başımıza kalacağız. Işte burada başkası tarafından kabul görme, beğenilme, takdir edilme, ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu yüzden aslında olduğumuz kişilikten uzaklaşıyor ve tek tip makineleşen bireyler haline geliyoruz. Aslında bu tektipleşme durumu da bir yere kadar sorun olarak görünmüyor fakat beğeni, takdir aldıktan sonra yani bir amacımızı yerine getirdikten sonra başka bir ihtiyaç karşımıza çıkıyor. Farklılık. Artık herkes normal olmaya çalıştı ve başardı ihtiyacını giderdi. Beğenildi, sevildi; fakat bu kez de insan içine dönüp eksik bir şey hissediyor. Yerine oturmayan bir şeyler hissediyor; fakat adını koyamıyor. Ne yapması gerektiğini bilemiyor. Nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bilemiyor. O zaman da acaba bendeki sorun ne deyip içsel çatışmaya başlıyor.

 

 

 

 

08-11-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir