İran Hakkında Bir Kitap - Ceren Gündüz (Veteriner Hekim )

İran Hakkında Bir Kitap - Ceren Gündüz (Veteriner Hekim )

A+ A-

  Yaklaşık bir günde bitirdiğim, içten ve profesyonel anlatıma sahip bir kitaptan bahsedeceğim. Cesur, dobra ve araştırmacı gazeteci kimliğiyle, takip ettiğim Nevşin Mengü’nün ilk kitabı hakkında… Anlatı özelliklerine sahip “İnsanın Düşünmekten Canı Yanar Mı?”, yıllardır kütüphanemde bekleyen bir kitaptı. Okumaya bir türlü cesaret edemeden yıllarca bakıştığınız ve kütüphanenin tozlu raflarında yıllanan o meşhur kitaplardan anlayacağınız.

  Ankara’da okumanın verdiği avantajlardan biridir çeşitliliklerle içli dışlı olmak, intörn veteriner hekim olarak son eğitim dönemimde yabancı uyruklu birçok arkadaşa sahibim. İçlerinden en samimi ve cana yakın olanlar kesinlikle İranlılar, hepsiyle ortak birçok yönümüz var. “Ortadoğu” diyerek kendimizden uzaklaştırmak istediğimiz fakat özünde aynı hamurdan geldiğimiz hemen yan komşumuz olan İran’ı merak etmeye başladım. Nihayet merakım sayesinde kütüphanemin tozlu raflarında duran ve elime almaya cesaret edemediğim kitabı okumaya başladım.

  Merak ettiğim kültürü ve coğrafyayı, dobra bir gazeteciden doğrudan okumak çok zevkliydi. Bilirsiniz bazen imaj ve güç için olmayan ya da olan şeyler farklı yansıtılır. Siyasi otoritelerin kafalarımızda yer etmesini istedikleri bir görünüm var ancak bu görünüm halkın günlük yaşam biçiminden ne kadar farklı ve uç olursa işte o zaman şüpheler ortaya çıkıyor “ülkenin ve halkın gerçekliği bize yansıtılan mıdır?” diye. Neyseki yazar kendi ağzından, 2009 İran seçimlerinde bölgede yaşadıklarını tarafsız bir şekilde aktarmış.

  Ne kadar kadim ve kıymetli bir geçmişi olsada 21.yüzyıl dünyasında kendisine yer edinirken biraz mesafeli ve temkinli yaklaşıyor İran. Mesafe, gerçek olmayanı ve şüpheleri daha da arttırıyor. Yönetim biçiminden, yerel yiyeceklerine kadar farklı ve çekici gelen bu ülkenin yadsınamaz bir otoriter gerçekliği var. “İran Sineması” diye başlıyor kitapta yazar, seküler sanat severlerin imrenerek daha fazla içine girmek istediği bir dünya o kısım.

  “Din” olarak İslam’ı yaşayış tarzı ve “Siyaset” olarak İslam’ı uygulama tarzı, Ortadoğu’da kadın olmanın yerini vurgularken, kendi ülkemizdeki “Siyasal İslam” kavramı biraz daha dallanıp budaklanıyor. Geçmişin, bugünün ve yarının gündemi değişmiyor böylece. Yaşanılan olaylara ve hissedilenlere değişmeyen perspektiften baktıkça, yüzlerce yıl geçse bile gündem olarak kalacak gibi duruyor.

  Yazar, seküler bir aileden gelmesine rağmen İran’da yaşadığı süre boyunca baş örtüsü kullanmak zorunda olduğu için İranlı kadınların yaşayış biçimlerini bizzat deneyimleyerek duygusal bir köprünün inşasını tamamlıyor kendince. Bu nokta çok değerli benim için.

  Kitapta İran’ın 6.Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dahil neredeyse İran’ın tüm siyasi liderlerinin eğitimli ve özenli insanlar olduklarını öğrendim. Doktoralı bir mühendis, siyasetçi ve üniversite öğretim üyesi olan Ahmedinejad’ın hayatı hakkında kesinlikle daha fazla okuma yapmak gerekiyor. İran seçimlerinden sonra bölgede yaşanılan ve kamuoyuna yansıtılmayan olayları tarafsız bir kadın gazeteci gözüyle anlatan yazar, bölgenin sosyal hayatını da olduğu gibi anlatırken kitaba “acı-ekşi” bir tat vermiş.

  Sizinde kütüphanenizde uzun zamandır okunmayı bekleyen kitaplarınız varsa bu baharda onlara bir şans vermelisiniz tıpkı benim gibi. Okumaya çekindiğiniz ve bir türlü elinizin gitmediği o kitaplarla yüzleşin çünkü yaşanılan olaylara ve hissedilenlere hep aynı pencereden bakmak bir noktadan sonra sıkıcı geliyor. Bir sonraki yazıma kadar görüşmek üzere :)

 


Kaynakça

Yazının görseli yazara aittir.

09-05-2024
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir