İçimizi Isıtan Bir Kültür  - Cansu Gök (Sosyolog)

İçimizi Isıtan Bir Kültür - Cansu Gök (Sosyolog)

A+ A-

 Soğuk havaların kurtarıcısı olan hastalıkta ve sağlıkta keyifle tüketilen, yapması çok uzun sürmeyen bir üründür çorba. Mutlaka her yörenin kendine has bir versiyonu olduğu gibi her kişinin de bir favorisi vardır çorba çeşitleri arasında. İşte bugün çorbanın kültürel değerinin üzerinde durmak istiyorum.

 Çorba yemeği; sebze, et, kurubaklagil, süt ürünleri, tahıllarla hazırlanan sıcak sulu bir yemek çeşididir. Farsça “şorba”dır ve dilimize Farsçadan geçtiği bilinmektedir. Türkçede çorba kelimesini içilen yemek olarak kullanmaktayız başka dillerde ise yenilen bir yemek olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda çorba ile kullandığımız birçok deyimimiz de vardır. Çorba etmek, çorbada tuzu bulunmak, birini çay çorbaya çağırmak gibi. Kendi içinde bir çok anlamı da barındırır. Örneğin hasta birine çorba yapmak o kişiyi iyileştirmek için çaba harcamanın, onunla  ilgilenmenin sembolüdür adeta. Çorba Anadolu kültürü ve Türk mutfağı için manevi değeri çok yüksek bir yemektir. Sofraların vazgeçilmezi ve adeta yön vericisidir.

 Üzerine okuduğum, düşündüğüm mutfak çeşitliliği konusunu çorbalar üzerinden incelerken farkına vardığım şeyler oldu. Malzeme çeşitliliğinin yöresel kültür farklılıklarına direkt etki etmesi çorbalar ile çok daha net anlaşılıyor. Bir yörenin mutfağını anlarken ve anlatırken illa ki kendine ait bir çorbası olduğunu biliyoruz. Farklı kıtalar, ülkeler ve hatta aynı ülke içerisindeki farklı yörelerden komşu yörelere kadar yerel toprakta yetiştirilen ürünler çok çeşitlidir. Kültür farkı aslında buradan gelmektedir. Yetişen ürün, tüketilen yemek ve üretilen iş. Bu farklı topraklar mevsim özellikleri yerel kaynakları ile birbirinden çeşitlidir. Çeşitli topraklarda yaşayan toplulukların yetiştirdikleri sebzeleri, yaygın olan tarımsal maddeleri ve otları mutfakta en verimli şekilde kullanılabileceklerini düşündükleri yemek çorbadır. Ekonomiktir, hazırlaması genelde kısa sürer, tüketimi kolaydır ve eğer biraz da duygusal açıdan bakmak gerekirse çevrenizdeki kişilerden hissetmediğiniz sıcaklığı bulabilirsiniz bir çorbada.

 En baharatlısından terbiyelisine, tanelisinden soğuk olanına kadar her çeşit çorbayı denemiş olmak kayda değer bir tecrübedir hayatta. Çorba sevmeyen yoktur varsa da seveceği çorbayı henüz denememiştir diyebilirim. Türkiye’de yüzlerce çeşidi mevcuttur ve akşam yemeğinden kahvaltıya yoğun olarak tüketilmektedir. Bu kadar çeşidi olan bir ürünü farklı yörelerde ve kültürlerde de denemeye devam etmek gerekir. Çorbayı içerken aslında kültürü tadıyor olmak aklımızın bir köşesinde olmalı. Bu kış da yine bolca tüketeceğimiz çorbaların değerini bilerek, kültürünü düşünerek tüketmek daha lezzetli bir deneyim sağlamamıza sebep olacaktır. İçinizin bolca ısınması dileğiyle.

 


Kaynakça

pexels.com

12-12-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir