Memleketim Ayıntap 'Tuğçe Çayırgan'

Memleketim Ayıntap 'Tuğçe Çayırgan'

A+ A-

Yeni adıyla Gaziantep, bir başka deyişle ‘’ Gastronomi Başkenti ’’ olan güzel memleketimi ziyaret etmek isteyenlere bir rehber oluşturdum. (Not: Aç karnına okumayınız ) İşte benden size Gaziantep tavsiyeleri  :


-          Antep’in bereketli topraklarında incirden cevize , zeytinden fıstığa ,üzümden nara birbirinden önemli ürünler yetişir. Hal böyle olunca da yörenin kendine has salamura yöntemiyle antep zeytini , bu zeytinden yaptığımız zeytin piyazı , başta dünyaca meşhur baklavamız olmak üzere fıstıklı tatlılarımız (kadayıf , şöbiyet, bülbül yuvası , havuç dilimi ..)  ,üzüm şırasından yapılan tatlı atıştırmalıklar (bastık ,muska , katı / sıvı pekmez ) buraya gelenlerin yemeden dönmediği lezzetler arasında yer alır .

         

-         Bildiğiniz üzere et yemekleri ,kebaplar bizim kültürümüzün önemli bir parçası . Halil Usta ’da küşleme , tike kebabı (kuşbaşı)  ,Löküs Ciğer ’de Cağırtlak Kebabı ( şiş ciğer) , İnci Kasabı’nda şiş kebaplar ,  Üçler’de sarımsaklı çıtır bir Antep lahmacununu (lahmacunun içine patlıcan ezmesi koyup yemek adettendir)  ve patlıcan kebabını afiyetle mideye indirmeden , İmam Çağdaş’ ta Ali Nazik ve kıyma kebabı yemeden de dönmek olmaz.

                                               

-         Gaziantep dışında kolay kolay bulamayacağınız , bulsanız da aynı lezzeti yakalayamayacağınız yiyeceklerden bir diğeri ise Beyran . Anteplilerin gece geç saatlerde içmeyi alışkanlık haline getirdiği bu yemek için en eski ve popüler adresler : Metanet Lokantası , Paçacı Şahin Usta . Buralarda dileyenler kelle paça , beyin ve göz kavurmanın da
tadına bakabilirler. Iyy dediğinizi duyar gibiyim. Önyargılı olmayın . Lezzetin tadını çıkarın .

                                                

-         Sabah kahvaltıda yemeye bayıldığımız lezzet ve kalori bombası Katmeri , Zekeriya Usta’da yemenizi tavsiye ederim . Eski çarşıdaki şubesi genelde çok kalabalık olduğundan sabrı olmayanlar Orkide Pastanesi ’nde de yiyebilirler .
                              

-          Meşakatli Antep yemeklerini birer sanat eserine çeviren mağrifetli hanımlar , şehrimizin ev yemeklerinde de adının duyulmasını sağladılar . Maharetli ellerinden çıkan leziz yemeklerimiz : İçli köfte , kuru dolma , bayram yemeğimiz yuvarlama , şiveydiz , yağlı köfte , omaç , ekşili ufak köfte , soğan kebabı , lebeniye çorbası , firik pilavı , şekerli pide , zeytinli börek , alaca çorba , maltıhalı aş , çağla aşı , pipirim aşı , bakla aşı , yen dünya (muşmula) kebabı , sarımsak kebabı , muhammara , borani , yöresel turşular , antep peyniri .. Buraya sığdırabildiklerim bu kadar. ( İyisi mi siz Antep’e gitmeden önce biraz kilo verin ne de olsa bu şehirde kilo almak kaçınılmaz) Not : Gaziantep’teki yemek kültürüne yakından bakmak isteyenler Emine Göğüş Mutfak Sanatları Müzesi’ne uğrayabilirler .

                                             

-         Yolunuz bu şehre bir Ramazan ayında düştüyse , ramazan ayında çıkan Halep kahkesini , mide dostu buz gibi meyan şerbetini denemelisiniz. Her daim bulabileceğiniz Köy kahkesini , susamlı ballı yuvarlak kahkeyi , susamlı çubuk kahkeyi , tırnaklı küncülü (susamlı) ekmeği , Antep usulü un kurabiyesini ve fıstıklı kurabiyeyi de bu listeye ekleyin. ( Akşam Simit Fırını) Bizde bir laf vardır ; Antebin içi kahkenin üçü !

-          Eğer Antep’e bir yaz ayında gittiyseniz ,  yöresel dondurmacılarda mutlaka fıstıklı , kaymaklı , çikolatalı dondurma üçlüsünü deneyiniz .! Muhtemelen başka dondurma yemek istemeyeceksiniz. (Doğan Dondurma)

                                           

-         Yemek ve Antep bir araya gelince gördüğünüz gibi yaz yaz bitmiyor. Bu listeye girmeyi fazlasıyla hak eden , hem lezzetli hem de doyurucu Nohut Dürüm de bir Antep gezisinde yenmezse olmazlardan . (Recep Usta)

                                             

-         Bu kadar yemek ağırlıklı bir gezide biraz yürüyüp yağ yakmak da lazım . Antep’ in en turistik bölgesi ’’Eski Çarşı ‘’ dan başlayalım gezimize . Bu bölge şehrin en eski yerleşim bölgesidir aynı zamanda . Burada başlıca görülecek yerler : Bakırcılar Çarşısı , Almacı Pazarı ( Baharat , salça , nar ekşisi , sumak ekşisi , kuruluk , yöresel gıdalar) , Tahmis Kahvesi ( Antep’in meşhur menengiç kahvesini içmek için en güzel adres ) , Zincirli Bedesten , Tarihi Gümrük Hanı , Keloğlu Mağarası , Millet Hanı , Hışvahan , Tarihi Zeytin Han , Hamam Müzesi , Etnografya Müzesi , Şahinbey Savaş Müzesi , On Dört Şehit Anıtı , Gaziantep Kalesi . Buraları gezerken etrafınıza iyi bakın. Antep Savunması sırasında Fransızlar tarafından kurşunlanmış minareler , evler göreceksiniz. Evlerin içinden tüneller kazarak birbirleriyle iletişim kurmaya çalışan , açlığın , sefaletin pençesindeki Antep halkı yılmamış, Şahin Bey önderliğinde büyük mücadeleler vermiş ve sonunda esir düşmekten kurtulmuştur . Ruhları şad olsun .

                                                     

-          Mübadeleden önce Rum , Ermeni , Yahudi azınlıkların yaşadığı Bey Mahallesi , bu mahallede bulunan Oyun ve Oyuncak Müzesi ve Atatürk Müzesi de görülmeye değer yerlerden . ( Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki? Onlar yalnız Gaziantep'i değil, bütün Türkiye'yi kurtardılar – M.K.Atatürk )

-         M.Ö 300 ‘de Büyük İskender tarafından Fırat Nehri kenarında kurulan Zeugma Antik Kenti kazılarından çıkarılan mozaiklere ev sahipliği yapan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi de Gaziantep’ le özdeşlemiş , mutlaka görülmesi gereken müzelerden .

-         Boydan boya şehrin içinden geçen Alleben Deresi ’ni çevreleyen Kavaklık Parkı ’nda asırlık kavak ağaçları altında yürüyüş yapmak , yorulduğunuzda mola verip , bir kafeye geçerek zahter çayı eşliğinde dinlenmek , Fıstık Araştırma Enstitüsü içindeki fıstıkpark ‘ a giderek fıstık ağaçları arasında gezinmek ve ya Batalhöyük Tepesi ’ne çıkarak şehre tepeden bakmak , akşam Bayazhan’da antep mezeleri ve türküleri eşliğinde keyifli bir gece geçirmek Antep gezinizi renklendirecek birkaç yöresel aktivite .

                                                    

-         2000 yılında Birecik Barajının yapılmasıyla planlı olarak sular altında bırakılan, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi , Gaziantep’e çok yakın olması nedeniyle birçok Antepli turisti ağırlıyor . Havanın güzel olduğu bir zamanda gidip , tekne turu yapabilir, bölgenin meşhur Haşhaş kebabını ve Şabut Balığını tadabilirsiniz.


-         Gaziantepten alınacak en güzel hediyelikler: Yemeni ( deri çarık ) , El işleme bakır ürünler , ipek kutnu kumaş , sedef işleme ürünler , kahvaltılık zahter ve bilimum gıda ürünleri ..

17-03-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir