Aile ve Çift Terapisi - Cansu Eser (Psikolog)

Aile ve Çift Terapisi - Cansu Eser (Psikolog)

A+ A-

Kadın ve erkek… Birbirlerinden kopmaları ya da birbirleriyle olmaları zor olan iki cinsiyet. Bütün boşanmaya dair istatistiki rakamlara rağmen çiftler mutlu bir evlilik sürdüreceklerine dair inançlarıyla evlenmek isterler. Evlenmek üzere olan çiftlerin büyük bir çoğunluğu mutsuz olacağı inancıyla evlenmez, aksine sonsuza dek birlikte olacakları düşüncesiyle bir yola çıkmışlardır. Ancak bazen evlilikler bütün güzel düşüncelere ve inançlara rağmen kabusla sonuçlanabilir. Aile ve çift terapisi aileler ve çiftler arasındaki ilişkilerin çalışıldığı bir psikoterapi dalıdır ve çiftlerin yaşadıkları problemleri anlamaya ve temel olarak çiftler arasındaki çatışmaları çözmeye odaklıdır. Bazen bu çatışmaların temeli çiftlerin içine doğdukları ailedeki örüntülere ve çocukluk dönemlerine kadar uzanabilir.

Kişiler arası ilişkiler bireylerin ruh sağlığını etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Özellikle aile içinde kurulan yakın ilişkiler için bu etkiyi tahmin etmek hiç zor değildir. Bu tür yakın ilişkilerde ebeveyn, eş ve çocukların içinde bulunduğu pek çok aile bireyi etki altındadır. Özellikle çocuklar aileyi oluşturan en korunmasız halka olarak yetişkinlik dönemlerini de etkileyebilecek ciddi sorunlarla yüzleşebilirler. En korunmasız halka olarak çocuklarla ilişkilerin düzenlenmesi bu nedenle ayrıca kritiktir. Kişilerin ruh sağlığının da etkilendiği zorlu zamanlar diğer aile bireylerini de hiç şüphesiz etkiler ve kişilerin biyolojik, sosyal, ruhsal durumlarına göre etkinin çapı elbette değişecektir. Bu gibi olumsuz durumlar kişilerin ruh sağlığını etkilediği gibi ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütün olduğundan kişilerin fiziksel sağlığını da etkileyebilmektedir. Erken müdahale ise her konuda olduğu gibi burada da karşımıza çıkar. Stres ve kaygının bedenlerimizdeki etkisi duvarın nemle olan ilişkisindeki gibidir, yıkıcı ve yıpratıcıdır.

Bu daldaki temel olarak amaç, aile ve çiftleri anlamak, ilişki dinamiklerini kavramak ve temelde çatışmaya neden olan durumları ortaya koymaktır. Çiftler çocukluklarından itibaren içine doğdukları aileleriyle ya da sosyal çevreleriyle olan ilişkilerini kurdukları ailelerine de yansıtmaktadırlar. Bunu her zaman bilinçli olarak da yapmazlar. Özellikle gelişime ve değişime ihtiyaç duyan durumlar terapistler tarafından ele alınarak aile sistemi bir uzman gözüyle değerlendirilir ve çözüme ihtiyaç duyan durumlar sağlıklı yönde düzenlenir.

Bu dalın önemi son zamanlarda daha çok anlaşılmıştır. Çift ve ailelerin uzun süreli etkiler ve kazandıkları beceriler kişilerin kendilerine ve çevrelerine yönelik farkındalıklarını artırmakta, durumlara ve sorunlara farklı bakış açılarıyla belki de hiç görmedikleri yönleriyle bakmalarını sağlamaktadır. Doyurucu ilişkiler şüphesiz ki herkesin hakkıdır.

Sayısız araştırma çevremizle kurduğumuz sosyal ilişkilerin beden ve ruh sağlığımızı etkilediğini ve bunun ötesinde günün sonunda yanımıza kalan yegane önemli şeyin ilişkilerimiz olduğunu ortaya koyuyorken hepimizin belki de aklında tutması gereken en önemli şey sevginin en güçlü halinin aile olduğu ve sağlıklı ailenin sağlıklı topluma da öncülük ettiğidir. Çünkü aile yeni nesillerin de sağlıklı şekilde yetişmesine olanak sağlayan en önemli kurumlardan biridir. Bütün bunların yanında aile hayatımızın özünün kendi huzur ve mutluluğumuzun kaynağı olduğunu da not etmek gerekir.

 


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/sokakta-yuruyen-dort-kisilik-aile-2253879/

12-10-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir