Video Oyunları ve Sinema Filmlerindeki Gelecek Tasvirleri - Oğuzhan Sivri  (Edebiyat)

Video Oyunları ve Sinema Filmlerindeki Gelecek Tasvirleri - Oğuzhan Sivri (Edebiyat)

A+ A-

Video oyunlarında ve sinema filmlerinde kurgulanan, bizlere sunulan gelecek tasvirleri aslında belli bir bilgi ve öngörü çerçevesinde karşımıza çıkarılıyor. Gelecek tasvirlerinin daha gerçekçi ve inandırıcı hale gelmesi ise elbette teknolojinin gelişmesi ile beraber oldu. Sinema filmlerine dikkat edersek çekildikleri dönemlere göre ele alınan konuların farklılık gösterdiğini görebiliriz. Görüntülemede henüz renge geçilmediği, yani siyah beyaz filmlerin olduğu dönemlerde sinema filmlerinde her ne kadar fantastik denemeler olsa da daha çok insan hayatına dair kurgular işlenirdi. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber kurgular da şeklini değiştirmeye başladı. Bilim ve teknolojideki gelişmelerden yola çıkılarak kurgular üretildi, teknolojinin de verdiği imkânlar ile bilim kurgu türü de her geçen gün gelişti. Çıktıkları dönemlerde çoğu bilim kurgu filmini hayranlıkla izlerken bir yandan da ister istemez “Böyle saçmalık mı olur?” deyip, gösterilen şeylerin gerçekleşme ihtimalini çok zayıf görür hatta yok yasardık. Örneğin, The Terminator film serisini ele alalım. İlki 1984 yılında ekranlara gelen The Terminator filminde insanlığı yok etme peşinde olan Skynet isimli bir yapay zekâ sistemi vardır. Kurguya göre bu yapay zekâ Cyborg’ları (Açılımı “Sibernetik Organizma” olan insansı robotlar), askeri uyduları, nükleer silahları vb. kontrol edebiliyor.

 

The Terminator (1984)

 

Yani son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve hatta yavaş yavaş kullanmaya başladığımız yapay zekâ birden ortaya çıkmadı, zaten uzun yıllardır üzerinde çalışılmaktaydı. İşte bu yazımda verdiğim örnekten yola çıkarak değinmek istediğim şey de tam olarak bu. Kurgular ve bu kurguların gerçeklik payı. Farklı gelecek tasvirlerinden bahsetmek mümkün. Bazı filmlerde ve video oyunlarında ileri teknolojinin olduğu bir dünyada  insanlar ile robotların birlikte yaşamı, bazılarında suyun aşırı derecede kıt olduğu ve çölleşmiş dünya, bazılarında ise bir felaketin ardından dünya çapında yaşanmış büyük bir salgın ve zombileşmiş insanlar vs. Mesela Mad Max filmini ele alalım, çölleşmiş bir dünyada hayatta kalabilmiş insanların kamplara bölünmüş şekilde yaşam mücadelesi verdiği, suyun çok kıt olduğu, anarşinin hüküm sürdüğü, devletlerin ve düzenin olmadığı bir dünyayı yansıtır bize.

 

Mad Max Fury Road (2015)

 

Diğer bir gelecek tasviri de Cyberpunk dünyasıdır. Cyberpunk kısaca, yüksek teknolojinin olduğu fakat yaşam standartlarının da düşük olduğu bir dünyayı ifade eden bilim kurgu türüdür. Bu türün kapsamına giren birçok video oyunu ve sinema filmi bulunmaktadır.

 

Cyberpunk (2020) Video oyunundan bir görsel.

 

Son otuz yılda, video oyunlarında ve sinema filmlerinde sıkça işlenen bir başka tasvir de salgın neticesinde ortaya çıkan felaketler. Bu kurgular daha çok bir virüsün insanları enfekte ederek hızla yayıldığı ve insanları zombiye çevirdiği, enfekte olmayanların hayatta kalma mücadelesi verdiği kurgulardır.

Bulunduğumuz zamanda gelişmelere bakarsak eğer, bu kurguların bazılarının ne kadar da isabetli olduğunu görmemiz mümkün. Yapay zekâ teknolojilerinin geldiği nokta, insansı robotların üretilmeye başlanması, küresel ısınma ile etkisini daha fazla hissettirmeye başlayan iklim değişiklikleri ve su sıkıntısı, salgın hastalıklar. Biz insanlığı tam olarak hangi kurgunun beklediği ise şu an için kestirilemez durumda, çünkü hepsi birbirine karışmış vaziyette.

Sonuç olarak, video oyunları ve sinema filmlerinde bizlere sunulan kurgular belli öngörüler ile tasarlanıyor. Her ikisi de gerçekleştirilmek istenen ya da öngörülen dünyaları bize sunuyor. Bu iki sektöre “geleceğin görsel ve işitsel sunumu” demek yanlış mı olur?

 

 


Kaynakça

The Terminator (1984) Görsel kaynağı: https://www.themoviedb.org/t/p/original/s4wnFSqWEt1JV70z5WKmobaI77R.jpg

Mad Max Fury Road (2015) Görsel kaynağı: https://secretsydney.com/furiosa-nsw/

Cyberpunk (2020) Görsel kaynağı: https://www.teknohall.com/cyberpunk-77/

03-03-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir