Ramazan Ayı Ne Demektir?  - Ayşe Nur İvriz (Diyetisyen)

Ramazan Ayı Ne Demektir? - Ayşe Nur İvriz (Diyetisyen)

A+ A-

Eski zamanlardan beri inançların hayatımızda yeri vardır. Bunlardan birisi de dini inanç.
Çeşitlilik gösterebilen bu inanç aynı dine inananlar arasında bile bir çok farklılığa sahip olduğu gibi kimisinin hayatında da yok sayılarak yer edinebilir.
Bu inançların yaşanabilmesini sağlayacak araçlar ise ibadetlerdir. İslamiyetteki oruç kavramı da bu ibadetlerden birisi. İslamda oruç belirli bir ayda belirli zamanlarda yemek yiyebilmekten daha fazlası olarak anlatılıyor aslında. Sadece gıda, içeceklerden ziyade kişinin kendisini olumsuz olarak etkileyebileceği bütün şeylerden uzak durması demek daha doğru. Fakat ne yazık ki oruç kelimesi midenin aç kalmasıyla  bağdaşmış bir durumda. Ne yazık ki dememin sebebi ise insanlara kutsal gelen ibadetin bazı sektörlerde insanların zaafları olarak kullanılması. Buna reklamlardaki içeceğin iftar sofrasında bulunması gerekliymiş gibi imaj vermesinden tutun da sağlık bilimlerine ait  açıklama yaptığını düşünen kimsenin ‘hem oruç tutup hem de zayıflamak’ gibi başlıklarla dikkat çekmesi örnek verilebilir. Bu durum ramazan harici aylarda da aralıklı oruç ismiyle gündeme gelebiliyor. Aralıklı oruç yerine aralıklı beslenme dediğinizde ise bütün büyü bozuluyor çünkü oruç diyerek dini bir görev yerine getirildi artı olarak da kilo verildiği/hastalıkların geçtiği düşüncesi oluşturulmaya çalışıyor. Bütün örneklere bakarak niyet böyleyken inançtan bahsetmek ne kadar doğru bilemem ama bu suiistimalin beslenmede yarattı etki büyük. Bir başka açıdan ise suiismale hazır zemin oluşturanlara prim verenler, kutsallığın neyden ibaret olduğunu bilmeden ibadet yaptığının düşünenlerdir.
Buna karşılık kişiler iftarda uzun süreli açlıktan sonra besleneceğinin bilincinde olarak bu beslenmenin kan şekeri hızını mümkün oldukça ani şekilde yükseltmeyecek şekilde olmasına, iftar ve sahur arasında günlük tüketilmesi gereken su miktarının tamamlanmasına, sahurda ise uzun süreli tokluk sağlayacak kombinasyonların yapılmasına dikkat ederlerse beslenme açısından dolasıyla sağlık açısından olumlu olacaktır.
 

 


Kaynakça

Kapaktaki görsel Canva'da tarafımca kolaj haline getirilmiştir.

15-04-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir