Still Life Fotoğrafçılık - Gülnur Turgut (Fotoğraf )

Still Life Fotoğrafçılık - Gülnur Turgut (Fotoğraf )

A+ A-

Bu ayki yazımda son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız “still life fotoğrafçılık”tan bahsetmek istiyorum.

Still life fotoğrafçılık, resimdeki natürmorttan ismini almaktadır.

Natürmort, gündelik nesneleri, meyveleri, çiçekleri, ölü hayvanları konu alan bir resim türüdür. Nature doğa, morte ise ölü, cansız anlamına gelir. İngilizcede natürmort “still life” olarak tanımlanır. Still “hareketsiz” life “hayat”,”canlılık” demektir.

 Ölü doğa nesneleri, Rönesansa kadar sembolik ve ritüel işaretler olarak kullanılmıştır. Roma Dönemi fresko ve mozaiklerinde, Mısır mezarlarında rastlasak da natürmort terimi ilk defa 17.yüzyılda Hollandalılar tarafından kullanılmıştır.

Fotoğrafçılığı resimden ve diğer görsel sanatlardan ayrı düşünmek pek mümkün olmadığı için natürmort resmin fotoğrafçılığa da aktarıldığını söyleyebiliriz. Böylece still life fotoğrafçılık ortaya çıkmıştır.

Still life fotoğrafçılık , kompozisyon ağırlıklı olan ışık, gölge ve yaratıcılığın da kullanılması gereken bir sanatsal alandır.

 Bu fotoğraf türü, nesnelerin hikayesini anlatır bizlere. Eski bir vazo, bir radyo, telefon, ya da bir gaz lambası hikayenin öznesidir kimi zaman. Doğaya ait nesneler de still life da (kayalar, bitkiler, deniz kabukları) karşımıza çıkar.

           

                            Çiçeklerden ve meyvelerden oluşan bir örnek

Özellikle eski objeleri kullanmak ilginç olacaktır. Çatlamış, kırılmış, hırpalanmış objeler farklı dokular sunar.

Still life, fotoğrafçının farklı kompozisyonlar oluşturmasına olanak sağlar. Bu nedenle sanatsal yeteneğinizi sergilemenin harika bir yoludur.

Bu fotoğraf türünde ne söylemek istediğinize öncelikle karar vermeniz gerekir. Daha sonra kompozisyon, aydınlatma, objektif seçimi, sahne donanımı ve arka plan belirlenmelidir.

Still life fotoğrafçılığın birçok alt dalları vardır. Ürün, yemek, moda fotoğrafçılığı gibi. Günümüzde en yaygın olanları ürün ve yemek fotoğrafçılığıdır.

 Çekimi yapılacak nesnelerin konumlandırılması önemlidir.                                            Dizilim yapılırken estetik bir şekilde planlamanız gerekir. Nesneleri bir araya getirirken önceden bir hazırlık yapmalısınız.

Kompozisyonunuzu oluştururken dikkati dağıtacak öğelerden uzak durulmalıdır.

Arka plan önemlidir. Burada kullandığınız arka plan büyük önem taşır. Konunuzla uyum olması gerekir. Fotoğraf çekiminden önce arka planınızı belirlemeniz iyi olacaktır.

Temiz, düz ve tek renk olması ilginin nesne (nesnelere) yönelmesini sağlar.

            Arka planınız nesnelerinizden farklı bir tonda da olabilir. Benzer renklerde  konunuzu vurgulamada yardımcı olacaktır. Arka fon olarak beyaz karton ya da masa örtüsü de kullanabilirsiniz.

  Still life fotoğrafta diğer önemli unsur ışık koşullarına hakim olmanızdır.    Çekim yaparken ışık kaynağımızı nesnelerin hemen üzerine yerleştirmemelisiniz. Bu ışığın nesne üzerinde yansıma yapmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ışık kaynağımız nesnemizden biraz uzak olmalıdır.

  Objelere düşen ışık nasıl bir ışıktır. Yumuşak ışık mı?, sert bir ışık  mı? Doğrudan bir aydınlatma mı yoksa yansıtmalı bir aydınlatmamı kullanacağız. Buna bağlı olarak da birtakım aksesuarlar kullanmamız gerekebilir.

Aydınlatma şekline karar verdikten sonra pozlamanın doğru bir şekilde yapılması gerekir.

Çekimde kullanılan objelerin etkisini arttırmak için istediğimiz bölümlerini ışıkla vurgulayabiliriz. Bazı bölümleri de gölgede bırakarak etkisini azaltabiliriz. Işığı kullanım şeklimizle dramatik bir etki yaratmamız da mümkündür.

Still life çekimleri stüdyo ortamında yapıldığı için fotoğrafçıya özgürce düşünme ve istediği şekilde değişiklik yapma olanağı tanır.

           

                                         Bir still life fotoğraf örneği

Yukarıdaki fotoğrafta sepet içerisinde mantarlar ve çiçek objeleri kullanılmıştır. Arka plan düz ve dokuludur.

                 

Bu fotoğrafta da sepet içerisinde bulunan meyveler ve sürahi kullanılmıştır.  Sarı ve turuncu renk fotoğrafa canlılık katmıştır. Nesneler estetik bir şekilde yerleştirilmiştir. Arka plan dokulu bir yapıya sahiptir.

Mat yüzeyli nesneler yansımaya sebep olmayacağından çekimleri daha kolaydır.

 Cam objelerde açık renkli fon kullanabiliriz. Işık kaynağını fondan yansıtarak da objeleri aydınlatmamız mümkündür.

             

                                   Cam objelerin kullanıldığı still life örneği

Ahşap, kumaş, deri malzemelerinden oluşan yüzeyler ışığı geçirmezler. Bu ürünlerin çekimlerinde ön ve yanal aydınlatma kullanılabilir.

Still life fotoğrafçılığında ne gibi ekipmanlara ihtiyaç duyarız?

Bu fotoğraf türünde aydınlatmanın önemini vurguladık. Daha iyi ışıklandırma için bir takım yardımcı ekipmanlar kullanmamız gerekebilir.

Bunlardan biri; ışık reflektörleri; dış mekanlarda stüdyo ortamlarında sık kullanılır. Gölgeleri yumuşatmaya yarar ve ışığı yansıtıcı malzemelerden yapılırlar. Gümüş, altın, beyaz, siyah renkte olanları mevcuttur.

                         

Bir diğer ekipman softboxlar; ışığı istenilen şekilde yönlendirmeye, flashtan gelen ışığı da yumuşatmaya yardımcı olan ekipmanlardandır. 

 

Kullanacağınız bir diğer ekipman objektiflerdir. Çok pahalı objektife sahip olmanız gerekmez. Birkaç kaliteli lens işinizi çok rahatlıkla görecektir. Özellikle makro lensler still life fotoğrafçılık için son derece uygundur. Makro lensler sayesinde objelerinize istediğiniz kadar yaklaşarak harika kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

        Buraya kadar anlattıklarımızı kısaca özetlememiz gerekirse;

 Çekiminizi önceden planlamalısınız. Çekimde kullanacağınız nesneleri, aydınlatma türünü önceden belirlemelisiniz.

         Çekimde mutlaka tripod kullanın.

   Arka plan büyük önem taşır. Çekimde kullandığınız arka planınızın sade olmasına dikkat etmelisiniz ve kompozisyonunuzla uyumlu olmalıdır.

  Çekimde aydınlatma büyük önem taşır. Doku ve gölgeyi vurgulamak için yan aydınlatmayı kullanabiliriz. Doğal ışıktan da faydalanabiliriz. Kompozisyonunuz için en uygun aydınlatma türüne karar vermelisiniz.
  Yaratıcılık becerilerinizi kullanmalısınız. Still life da yapabilecekleriniz sınırsızdır. Birçok objeyi kullanarak güzel kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

  Bu ayki yazımda still life fotoğrafçılık hakkında bilgi vermeye çalıştım.    Umarım faydalı olmuştur.

   Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle Fotoğrafla kalın.

           

01-06-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir