Biz Neredeyiz?   'Merve Dönmez'

Biz Neredeyiz? 'Merve Dönmez'

A+ A-

Doğarken ailemizi, büyüyeceğimiz mahalleyi, dinimizi, konuşacağımız dili, yaşayacağımız evi, ağzımızdan çıkacak o ilk kelimeyi veyahut üzerimize giydirilecek ilk tulumu seçemeyiz. Peki ya seçme şansımız olsaydı, neleri değiştirirdik? Hiç düşündünüz mü?

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 193 ülke bulunmaktadır. Son araştırmalara göre 7 binin üzerinde dil aktif olarak kullanılmaktadır. Son olarak dünyada yaklaşık 4 bin 300 din ve mezhep bulunmaktadır. Biz doğmadan önce seçme şansımız olsa hangilerini seçerdik?

“Kendimi bildim bileli…” şeklinde başladığımız cümlelerin aslında ne demek istediğini sorguladığımızda pek anlayamayabiliriz. Konumuz tam olarak bu olmamakla birlikte, kendimizi bildikten sonrasında seçimlerimizin büyük bir bölümü bize aittir. Okuduğumuz okul, yaşadığımız şehir, üniversite sınavından sonra yaptığımız tercihler, ailemize karşı tutumumuz, arkadaş seçimimiz, evleneceğimiz kişi… Fakat seçimlerimizde özgür olsak bile hoşlanmadığımız birçok durumla karşı karşıya oluruz.

Örneğin üniversiteden mezun olduktan sonra işe girdiğimizde bir süre sonra anlaşamaz ve ayrılırız. Sonra fark ederiz ki bizim ait olmak istediğimiz yer burası değildir. Ki bunu üniversite sıralarındayken fark etmişizdir fakat bunun üzeri hep kapalıdır… Birisiyle evlenir, birkaç sene sonra boşanırız. Çünkü eşimizi “biz” değil, başkaları seçmiştir… 4 yaşında enstrüman çalmaya başlarız. Ailemizdeki herkes müzisyendir. Büyüdüğümüzde müzisyenlik yerine öğretmenlik seçtiğimizde ailemiz tarafından dışlanırız. Çünkü ailemiz müzisyen ise biz de müzisyen olmalıyız (!)

Kendimize hiç sorduk mu, “kendimi bildikten sonrası”nda ben neredeyim? Seçimlerimi, tercihlerimi ben mi yaptım yoksa başkaları istediği için mi öyle oldu? Hiç tanımadığınız bir kalabalığa girdiğinizde sahiden dışarıdan görünen kişi misiniz? Sosyal medyada paylaştığınız çiçekleri gerçekten eşiniz mi aldı? Gittiğiniz o meşhur lokantanın yemeklerine gerçekten bayılıyor musunuz? Ya da elinizde sürekli gezdirdiğiniz o kitabın her cümlesini sindirerek okudunuz mu? Her sabah işe giderken “Yine aynı gün.” mü diyorsunuz yoksa “Bugün yeni şeyler öğreneceğim için mutluyum.” mu?

“ İnsan, kendisine karşıt düşen davranışlarını nasıl geliştirdiğini göremedikçe, özgür olabilmek için neyi aşması gerektiğini bilemez.” der Engin Geçtan (İnsan Olmak). Biz olmak istediğimiz kişiyi içimize gömdükçe özgürlükten uzaklaşır, kalabalıklar içinde yalnız kalırız. Şartlar, söylenenler veya söylentiler ne olursa olsun insan kendisi olmalı. İsteği, yeteneği doğrultusunda ilerlemeli. Olmamız gereken değil, olduğumuz gibi olmalıyız…


Kaynakça

Kaynakça:

Ergin Geçtan, İnsan Olmak (Metis Yayıncılık,2003),184.

 https://www.pexels.com/tr-tr/

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9Clkeler_listesi

http://www.sakaryatercume.com/tr/haberler/4/dunyada-kac-dil-var

20.07.2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir