Suç Üzerine  - Azer Sude Akçay (İletişim Bilimleri - Öğrenci)

Suç Üzerine - Azer Sude Akçay (İletişim Bilimleri - Öğrenci)

A+ A-

  Hırsızlık, anlam itibari ile, kişiye ait olan şeyi izni olmadan almak demektir. Bu konu üzerine yazı yazma isteğim ise; birkaç gün önce yaşadığım çantamın çalınması olayından dolayıdır. Olay gerçekleştikten ve ilk şoku atlattıktan sonra; toplum, güven, öfke kontrolü, hırsızlık motivasyonu, hırsız profili, olayın gerçekleştiği bölge ve orada yaşayan insanlar, hırsızın psikolojisi gibi konular üzerine kafa yormaya başladım.

 İlk olarak gerçek dünyaya yeni açılan bir pencerem olduğunu; hayatın benim tahmin ettiğimden daha kötü bir yer olduğunu anladım. Hayatı madalyon gibi de düşünebiliriz. İyi ve kötü hep bir arada. Sonra bu düşünceme, ikili karşıtlıklar kavramı eşlik etti. Ama nedendir bilinmez insan beyni hep kötüleri anımsama eğilimindedir.  Tekrardan ikili karşıtlık kavramına dönecek olursak; bir kavramın var olabilmesi için, karşıtının da var olması gerekir. Yaşadığım hırsızlık vakasında; hırsız kötüyü temsil ederken; çantamı bulan ve bana haber veren belediye işçileri iyiyi temsil etmekteydiler. Belki de olayı atlatmamı sağlayan en büyük etkenlerden biri de, belediye işçilerinin bu özverili ve dürüst davranışıdır. Çantayı bulur bulmaz sahibine teslim etmek için uğraşmaları ve yere saçılan eşyaları toplamaları; bir nebze olsun topluma olan güven konusunda umut vadeden bir gelişmedir.

 Bir başka ele almak istediğim konu ise; toplum ve güvendir. Bu olay makro ölçekte kurumlara, topluma; mikro ölçekte ise insanlara olan güvenimi zedelemiş bulunmaktadır. İçselleştirdiğimin farkındayım, belki de fazla sorguladığımın fakat anlamak istediğim, cevabını öğrenmek istediğim şey ‘Neden?’ sorusunun cevabıdır.  Geçmişten günümüze, her toplumda rast gelinen bu suç türü günümüze gelirken her geçen gün artış göstermiştir. İlk dönemlerde yaşanan gelişmelerden; mülk edinimi ve toplumsal hayata geçiş hırsızlığın miladı olarak kabul edilebilir. Her suçun karşılığında otorite tarafından bir ceza mekanizması olmalı ki bu davranıştan vazgeçilebilsin diyebilir miyiz?

 Bir de bunun hastalık boyutu olduğunu öğrendim. Hırsızlık yaparken, yaşanan heyecandan haz alma durumu. Sırf tekrar tekrar hazzı yaşamak için gerçekleşen çalma eylemi…

 Toplum kontrolünü sağlayan bir diğer kural koyucu ise; dindir. Her dinde de hırsızlık yasak olarak belirtilmiştir.  Hatta İslamiyet’te Allah’a karşı işlendiği düşünülerek; ceza olarak, organların kesilmesi uygun görülmüştür.

 Hırsızlık maddi hasarın yanında, manevi olarak da hasara yol açmaktadır. Olay anında ve sonrasında yaşanılan stres, daha sonrasında yine başıma gelir mi kaygısı, güvensizlik gibi manevi hasarlara da sebep olmaktadır.

Para, telefon, cüzdan bir şekilde telafi edilebilir fakat yitirilen duyguların, harcanın zamanın telafisi olur mu?

 


Kaynakça

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/208181

26-08-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir