Ekmeği Kes Yani Dilimle - Ayşe Nur İvriz (Diyetisyen)

Ekmeği Kes Yani Dilimle - Ayşe Nur İvriz (Diyetisyen)

A+ A-

Ekmeği her öğünde sofralarımızda görürken son zamanlarda soframızdan daha çok sosyal medyada görmeye başladık. Ekmeği yemeli mi, hangi çeşit ekmek tüketmeli yoksa hiç tüketmemeli mi gibi başlıklarla ekmeğin hayatımızdaki yerini sorgulamaya başladık.

Peki sofralarımızda ekmek neden bu kadar yer edinmişti?
Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi, makro besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlarız. Ancak ana yakıt olarak karbonhidrat kullanılır ve bu yüzden de  ihtiyacımız olan enerjinin yarısından biraz fazlası (%55-60’ı) karbonhidrattan gelmelidir.
Dolasıyla vücudun ana yakıtı karbonhidrat. Karbonhidrat diyince de akla ilk gelen ekmek olduğu için sofralarımıza bu kadar yer edinmişti. Oysaki ekmek grubunda tam buğday ekmek, tam tahıllı ekmek gibi ekmek çeşitlerinin yanı sıra makarna, pirinç, bulgur, yulaf, yufka, gevrek, patates, kestane de yer almaktadır.

Peki günlük enerjimin yarısını karbonhidrattan sağlamam gerekiyorsa ekmek yememek neden bu kadar popüler?
Aslında sıkıntımız tam olarak uçlarda yaşamamızdan kaynaklı oluyor. Ekmek grubunun içeriği çok geniş olduğu için besin tüketimlerimize baktığımızda ihtiyacımız olan enerjinin üzerinde enerji aldığımızı ve karbonhidrat yüzdesinin arttığını görüyoruz ve yanlışı bir başka yanlışla düzeltmeye çalışarak da ekmeği beslenmemizden çıkartıp hem ihtiyacımız olan enerjiden daha az enerji alıyoruz hem de bunu besin ögeleri arasında dengeyi kurmadan yaparak vücutta kayıp olmasını sağlıyoruz. Bu kayıp, amacı tartıda bir önceki güne daha düşük kilogram görmek isteyenler için sevindirici gibi olsa ilerleyen zamanlarda ‘ne yapsam kilo veremiyorum’ gibi serzenişlere dönüşüyor. Çünkü metabolizma hızımız vücudumuzdaki kas kütlesine bağlı ve ne yazık ki ana yakıtımız olarak gördüğümüz karbonhidrat kaynağını sürdürülebilir olmayacak şekilde beslenme rutinimizden çıkarttığımızda bu hızlı kayıp, kas kütlemizden oluyor ve metabolizmamız yavaşlıyor. Bu durum ileride ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Peki ne yapmalıyız?
‘komşum/arkadaşım bunları yapınca zayıfladı/kilo aldı, şu yerde bunu gördüm iyi oluyormuş’ gibi kulaktan duyma veya sadece beğenisi fazla diye bir bilime dayanmayan duyumlarla kafamızı meşgul etmek yerine gerçekten sağlık için hizmet eden beslenme eğitimi konusunda uzmanlardan kendimize özgü sağlık beslenme eğitimini almalıyız.
 

25-11-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir