Gece Çekimlerinde Yaratıcı İpuçları - Gülnur Turgut (Fotoğraf )

Gece Çekimlerinde Yaratıcı İpuçları - Gülnur Turgut (Fotoğraf )

A+ A-

                Güneş batar batmaz harika fotoğraflar çekmeniz için gece size muhteşem imkanlar sunar. Bu ayki yazımda sizlerle gece fotoğrafçılığı konusunda bir takım ipuçları paylaşacağım.  

                Gece fotoğrafçılığı, portreden şehir manzaralarına, ay çekimlerinden ışıkla boyama tekniklerine kadar bir çok yaratıcı teknik imkanı sunar.

                Gece, ışık koşulları düşük olduğundan fotoğraf çekmek zordur. Güneş battıktan sonra ‘mavi karanlık’ dediğimiz zaman diliminde fotoğraf çekmek daha iyi sonuçlar verir. ‘Mavi karanlık’ zamanı güneş battıktan 5 dk sonra başlayan yaz aylarında 30-40 dk’ya kadar süren bir zaman dilimidir. Kış aylarında bu zaman diliminden yararlanmanız daha kısıtlıdır. Bu nedenle mavi karanlık zamanı başlamadan çekim alanına önceden gidip hazırlıklarınızı tamamlamış olmanız gerekir.

                Mavi karanlık zaman diliminde yapılan çekimlerde renk ve detaylar, karanlık bir gökyüzünde çekilen fotoğraflara göre daha güzel sonuçlar verecektir.

                Gece çekim yaparken, trafik ışıkları da sizin için yaratıcı imkanlar sunar. Şehirdeki trafik izlerini oluşturabilmeniz için yoğun bir yola ihtiyacınız vardır. Tripodunuzu alıp, yol kenarına dikkatlice bir şekilde kurduktan sonra 20-30 sn pozlama süresiyle çekim yapabilirsiniz. Çekim yapmadan önce makinenizi ‘enstantane’ veya ‘bulb’ çekim moduna almalısınız.

 

                Çekim yaparken ISO değerimizin 100’de olması sizin için yeterli olacaktır.

                Yaratıcı çekim yapmak için ışıkla boyama tekniğini de kullanabilirsiniz. Işıkla boyama tekniği, belli nesneleri aydınlatmak için sürekli bir ışık kaynağı ekleyerek manuel olarak yapılabilen bir tekniktir. Örneğin;  ışıkla boyamak istediğiniz bir obje seçin. Tabi ki çekim karanlık bir ortamda yapılmalıdır.

                Makinenizi ‘Bulb’ moduna alın. Düşük bir ISO değeri girerek ışıkla boyamak istediğiniz objeyi fenerle çizin. Bu çekimleri mekan içinde de yapmak mümkündür.

                Işık kaynaklarını çekimde kullanırken kendi üzerinizden olabildiğince uzak tutun ve koyu kıyafetler giymeye özen gösterin.

                Işık kaynağınız sürekli hareket etmelidir. Işığın sürekli hareket etmemesi çizgilerin kalınlaşmasına ve patlamalara neden olabilir.

 

            

                PİCASSO’ DA IŞIKLA BOYAMA TEKNİĞİNİ KULLANMIŞ.

                1948 yılında fotoğrafçı Gjon Mili ünlü ressam Picasso’ya bir ziyarette bulunur. Fotoğrafçı, boya yerine ışık (el feneri) kullanarak sanat yapma fikrinde bulunur. Picasso bu fikre sıcak bakar ve Gjon Mili’nin çalışmalarını inceledikten sonra 30 görselden oluşan çalışmalar ortaya çıkarır.

                          

                                 Picasso’nun ışıkla boyama çalışmalarından örnekler

 

                Gece Çekimleri için İpucu!

                Gece çekim yaparken, farklı aydınlatma türlerini kullandığınız için farklı renk sıcaklıkları oluşacaktır. Bu nedenle Beyaz dengesi (WB) ayarını otomatikte bırakmak iyi sonuçlar verecektir. Fakat tungsten veya fluorescent gibi ışık kaynaklarının bulunduğu sahnelerde beyaz ayarını tungsten veya fluorescent ile değiştirmeniz gerekir.             

                Gece çekimleri için olmazsa olmaz  tripoddur. Gece çekimlerinde ışık seviyesi oldukça düşük olduğundan enstantane hızı düşer ve makinenin titreme riski artar bunun önüne geçmek için tripod mutlaka kullanılmalıdır. Tripod kullanamıyorsanız,  yüksek ISO değeri kullanabilirsiniz. (Yüksek ISO değerlerinin kumlanmaya sebep olduğunu da unutmamalısınız). Bunun dışında titreşim önleyen lenslerde kullanmak önemlidir.

 

 

                Gece çekimlerinde netleme sorunları ortaya çıkabilir. Işığın az olması makinenin otomatik netleme mekanizmasını yanıltabileceğinden manuel netleme yapmak doğru bir tercih olacaktır.

                Yıldızları pozlayarak yaratıcılığınızı konuşturun: Yıldızlı bir gökyüzünü fotoğraflamakta yaratıcı gece çekimleri için bir seçenektir. Yıldız pozlaması için şehrin kirliliğinden uzak sakin bir yeri tercih etmelisiniz.

                Havanın bulutsuz ve berrak olması gerekir. Gökyüzünde ay olmaması gerekir.

                Yıldızları pozlayabilmek için tripod olmazsa olmazdır.

                Yıldız pozlama için en açık diyafram değerini kullanmalıyız.

           Enstantane hızını 30 sn ayarlayın.

                ISO 1600 ‘den başlayın, makinenizin pozlama süresi ve diyafram ayarından yeterli ışık alıp almadığını kontrol edin ve gerekirse ISO değerini arttırabilirsiniz.

Yıldız pozlaması örneği

 

          Gün ışığı kaybolduğunda fotoğraflarınıza yaratıcılık katmak için havai fişek gösterilerinden de faydalanabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında havai fişek gösterilerine sık sık tanık oluruz.

              Bir fotoğrafçı olarak gece yapacağımız havai fişek çekimlerinin püf noktaları nelerdir?

                    Öncelikle flaş kullanmamalıyız. Düşük bir ISO değeri kullanmalıyız.(100-200 gibi)

               Gece çekimlerinin olmazsa olmazı tripodu havai fişek çekimlerinde de kullanmalısınız.

   

 

                Çekimlerde makinenizi Bulb moduna ayarlamalısınız. Bu mod, enstantanenin ne zaman açılıp ne zaman kapanacağını ayarlamanızı sağlar. Bulb modu, havai fişek gösterileri veya şimşek çakması olaylarında ayrıntıları yakalayıp uzun pozlama yapma imkanı sunar.

             Diyafram f/8-f/16 diyafram aralığı, 4 ile 10 saniyelik pozlama süresini kullanabilirsiniz. Çekimleri manuel mod da yapmalısınız.

                 Denemekten korkmayın! Çekim yaptığınız değerleri kontrol edin sonuçlar sizi tatmin etmediyse değerleri değiştirebilirsiniz.

             Bu ayki yazımda yaratıcı gece çekimleri için ipuçları paylaşmaya çalıştım. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle fotoğrafla kalın.


Kaynakça

  

13-07-2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir