İhtiyacım Var Mı?

İhtiyacım Var Mı?

A+ A-

İnsanların en temel ihtiyaçları korunma, giyinme, barınma ve beslenmedir. Bu ihtiyaçları karşılamadan yaşamak pek mümkün değildir. Öncelikli olarak insan yaşayabilmesi için beslenmesi gerekir diğerleri daha sonra gelir. Günümüzde asgari düzeyde karışlanması gereken bu ihtiyaçlara yenileri eklenmektedir. Modern dönemde son çıkan teknolojik aletlere ya da son moda kıyafete ilk sahip olmak bir ihtiyaç haline gelmiştir. Neden insanlar bunu zorunlu bir ihtiyaç olarak görür?

İnsanlar toplumda var olabilmek ve kendilerini kanıtlamak için belirli şeylere ihtiyaç duyarlar. Günümüzde bu şeyler lüks arabalar, akıllı evler, son model teknolojik cihazlar, ünlü isimlerin diktiği kıyafetlerdir.  Özellikle teknolojik alanda bu ilgi daha fazladır. Bunlara, uygun fiyata ve ilk sahip olabilmek için günler öncesinden kuyruklara girilir, sıra beklenir. İnsan bütün hayatının buna bağlı olduğunu düşünür. İnsanları buna inanmaya iten en büyük neden kendini kanıtlama ve var olma çabasıdır. İnsanların bu zaaflarından faydalanan da büyük firmalar ve mağazalar olmuştur. Firmalar arası küresel pazardaki rekabet ve bu rekabetin piyonları ise alıcılar yani insanlardır.


İnsanlar sahip olduğu şeylerle yetinmeyip hep daha fazlasını ister. Hiç çaba harcamadan sahip olmak ister. Alışveriş merkezleri de buna güzel bir örnek olabilir. Sinema salonu, mağazalar, yemek bölümü, mescit, tuvaletler tam bir ev gibi donatılmıştır. Bütün ihtiyaçlarını giderebildiğin evinden bile daha güvenli bir yer. Küçük bir yerde bütün ihtiyaçlarını karşılamak insanlar için çok caziptir. Neden alışveriş merkezleri bizi daha çok etkiler?

Her yerde var olan reklamlar, afişler, müzikler, diziler, filmler izlediğimiz veya gördüğümüz her şey bizi bir şekilde etkiler. Modern yaşam her yönü ile bizi içine çekmeye çalışır. İzlediğimiz reklamlar veya afişler ilgi çekici renklerde ve sloganlarla donatılmıştır. Bir alışveriş merkezinde ışıklar, müzikler, gösterişli vitrinler bizi kendine çeker. Mağazalara girdiğinde güler yüzlü personeller karşılar. Reyonlarda renk renk kıyafetler belirli kalıplara belirli sayıda ve renkte tasarlanmıştır. Başka rengini veya bedenini bulmanız pek mümkün değildir.

Modern kültür kendi kalıplarını insanlara giydirmeye çalışır. Bu kıyafet almak istiyorsan bu beden ölçülerine sahip olman gerekir. Bu vücut ölçülerine sahip olman için şu spor salonuna gitmen gerekir.  Spor salonuna gitmen için şuraya üye olman gerekir ve bu kıyafetleri alman gerekir. İhtiyacımız olmayan birçok ürünü almak için zorlanılır. Bunları yaparken insanlar düşünmez. İnsanlar kendilerini öyle olmak için zorlarlar.  Tüm bunları düşündüğümüzde bir şekilde sınırlandırılıyoruz, belirli kalıplara itiliyoruz ve kimliğimizi, kişiliğimizi kaybediyoruz. Biz, biz olduğumuzu unutuyoruz.                     

     


Kaynakça

Görseller: pexels.com

23-01-2020
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com