Küçük Bir Lanetlenme Meselesi SİSİFOS

Küçük Bir Lanetlenme Meselesi SİSİFOS

A+ A-

Durup bir düşünelim önce. Lanetlenmek neydi? Kurtuluşu var mıydı? Kiminle başlamıştı bu? Sisifos (Sisyphos), Aeolus ve Enarete’nin oğlu, büyük Korint kentinin kurucu kralıydı. Efsanelere göre Sisifos denizcilik ve deniz ticaretiyle uğraşan ve gelişmesinde de büyük katkıları olan bir kraldı. Bu güzel özelliklerinin yanı sıra olabildiğine açgözlü ve kurnazdı. Kuralları yok sayacak kadar kurnaz olan bu kral insanları ölüme yollayacak bencilliği de tüm ruhunda taşımaktaydı.

Ve Sisifos’un lanetlenme olayına gelecek olursak eğer günlerden bir gün Sisifos, Irmak Tanrısı Asopos’a kızı Aigina’yı kaçıranın Tanrı Zeus olduğunu söyleyerek kendi kalesinin içindeki pınarın tekrardan akıtılmasını ister Irmak Tanrısı’ndan ve isteği gerçekleşir. Lakin hayatının en büyük bencilliklerinden birini gerçekleştirdiğinin farkında değildir Sisifos. Tanrı Zeus kendisini ispiyonlayanın o olduğunu öğrenince onu cezalandırması için ölüm meleği olan Thanatos’u gönderir fakat kurnazlıkta usta olan Sisifos onu kandırarak zincire vurur ve bunu duyan Zeus daha da öfkelenerek mücadelesini kendi sürdürmeye karar verir. Sisifos yeraltı dünyasına indirilmesine rağmen ne kurtuluş yolu aramaktan vazgeçmiştir ne de kurnazlığından ödün vermiştir. Yeraltı Tanrısı Hades ölüm töreni gerçekleşmeyen Sisifos’u kabul etmek istemez ve töreni gerçekleştirmeyen karısını sırf cezalandırsın diye onu tekrardan yeryüzüne gönderir. Sisifos bu olayı da kendi lehine çevirecek ve yıllar boyunca yeryüzünde yaşamaya devam edecektir ta ki tanrılar onu cezalandırana kadar.                          

Sisifos artık lanetlenmiştir sonsuz bir döngü içinde dev, yuvarlak bir kayayı dik bir tepeye çıkarmaya mahkum edilmiştir. Ne zaman ki zirveye yaklaşsa kaya geriye doğru yuvarlanıp, en başa dönmektedir. Bu kısır döngü içine sıkışıp kalan Sisifos kendi lanetini kendi yaratmıştır. Bencilliği öylesine yakasına yapışmıştır ki bu İngilizce’de ‘sisyphean’ kelimesi yani ‘anlamsız’ ya da ‘bitmek tükenmek bilmeyen işler’ olarak literatür de yerini almıştır.                                                                                                                                      

Herkes kendi cehennemini herkes kendi lanetini yaratır. Sisifos’ta kendi kendinin laneti olmuştu. Bitmek tükenmek bilmeyen bir çabayla ittirdiği kayanın her aşağı düşüşünde altında ezilen emekleri, alın teri, hevesleri kendi lanetinin döngüsünün her bir parçasıydı artık. Hayatımızda aldığımız her yanlış ya da doğru karar ya olduğumuz yerde saymamızı sağlayarak bir kayanın altında ezilmenin verdiği ağırlıkla ya da kendi kanatlarımızı yaratarak birer Pegasus’a dönüşmemize neden olacaktır. Peki ya siz?

                         

17-08-2023
Merve Açıkel

Merve Açıkel

Arkeolog

Merhabalar ben Arkeolog Merve Açıkel. Küçük bir çocukken babamla izlediğimiz hem tarihi belgeseller hem de kültürel programlar beni arkeolog olmaya itti. Pozitif bir bilim dalı okuyup tek bir yere odaklanmak imkansız olduğundan dünyaca ünlü ressamların yaptıkları eserler ve bu eserlerin analizleri, ören yerleri, mitler, sanat galerileri ve efsanelere karşı koymanız bir yerde imkansız hale geliyor. Siz de onların dünyasında kendi yerinizi alıyorsunuz. Ben hala kendi yerimi arayan bir gezginim sizlerle birlikte hem onları hem de kendimi keşfedeceğimi düşündüğüm bu yolculuğa çıkmaktan oldukça mutluyum. Herkesin gözünden okuduğumuz düşleri bir de benim düşüncelerimle okuyup kendi hayal gücünüzle harmanladığınız öykülerde buluşmak dileğiyle.  

05535894048

05535894048

merveacikel61@gmail.com

merveacikellll