Bakmak ve Görmek

Bakmak ve Görmek

A+ A-

Bakmak ve görmek arasında fark vardır. Bakmak bir eylemi gerçekleştirmek, görmek ise fiziksel ve zihinsel olarak faaliyete geçmektir. Türk Dil Kurumuna göre bakmak; bakışı bir şey üzerine çevirmek anlamına gelir. Yine Türk Dil Kurumuna göre görmek; göz yardımıyla bir şeyin varlığını algılamak, seçmek anlamına gelmektedir. Her iki sözcükte fiil içermektedir ama görmek bakmaktan daha fazlasını içermektedir. Bakmak sadece yönünü çevirmekken görmek baktığımız şey hakkında bilgi sahibi olmamızdır. Görmek birden fazla duyuyu aktif hale getirir. “Bana bak” denildiğinde sadece yönümüzü sesin geldiği yöne çeviririz ama “beni gör “ denildiğinde “beni fark et, söylediklerimi düşündüklerimi fark et” anlamına gelir.

 

Çoğu insan sadece bakmayı tercih eder, bir insanı görmekten kaçınırlar çünkü görmek onlara zor gelir. bir kişinin varlığını kabullenmek ona zaman ayırmak, empati yapmak zor gelir bundan dolayı çoğu insan bakar kördür, bakar ama görmez.

Görmek fark etmek demektir. Gün içerisinden binlerce şeye bakarız ama gördüklerimizin, fark ettiklerimizin sayısı daha azdır. Çünkü dikkatimizi çeken şeyler algı alanımıza girer ve ona odaklanırız. Baktığımız şeydeki dikkat çeken rengi, şekli, dokusu gibi özellikleri onu fark etmemizi ve zihnimizde ona dair bir şeylerin oluşmasını sağlar. Örneğin bir tabloya herkes bakar ama herkes aynı şeyi göremez. Görmek, fark etmek biraz daha özneldir. İçinde geçmiş bilgi birikimlerini barındırır. Geçmişte yaşanmış anılar, acılar, sevinçler veya daha önce zihnimizde yer edinmiş şeyler görmeyle beraber gün yüzüne tekrar çıkar. Daha önce baktığımız şeyle ilgili zihnimizde herhangi bir şey yoksa dahi gördüğümüzde zihnimizde ona benzeyen şeylerle birleştirir ona dair bilgi edinmeye çalışırız. Kısacası bakmak ve görmek gözle yapılan bir eylemdir ama görmek geçmişten geleceğe bir bağ oluşturmaktır.


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/ https://www.tdk.gov.tr/

10-03-2023
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com