Geçmişin Geleceği

Geçmişin Geleceği

A+ A-

Herkesin geçmişe karşı bir özlemi vardır. Özlem, güzel şeyleri hatırlamak ve tekrar yaşamak isterken geçmişe karşı keşkelerimiz genelde olumsuzluk barındırır. Geçmişe özlemin sebebi yaşanmış ve bizde iz bırakan güzel anılarımız, geçirdiğimiz güzel zamanlardır. Geçmişe bu yüzden özlem duyarız. Mesela herkesten duyulan “nerede o eski bayramlar!” sözü bir klişe olsa da geçmişteki bayramların güzelliğinden, neşesinden, herkesin bir arada olduğu, mutluluğun, neşenin bol olduğu zamanlar olarak hatırlanır. Çok nadirdir “şimdiki bayramlar daha güzel” diyen insanların sayısı. Oysaki şu an yaşadığımız bayramlar da birileri için o eski bayramlar olacak ve geçmişte kalıp güzel anılarla hatırlanan zamanlar olacak. Şimdiki an da bir zaman sonra geçmiş olacak.

Bir de geçmişteki keşkelerimiz var. İçinde yine özlem ve pişmanlık barındıran “keşke o işi öyle yapmasaydım”,” keşke o insanı tanımasaydım” çok sık duyduğumuz cümlelerdir. Geçmişte yaşanmış olumsuzluklar insanı olgunlaştırır, geleceğe hazırlar ve ayakta durmayı sağlar. Geçmiş ders çıkarmak için yaşanılmış birer canlı örnektir. Geçmişi değiştiremeyiz ama geçmişten ders alıp geleceği değiştirebiliriz. “Keşke burada olsaydı” dediğimiz güzel anıları hatırlarken andığımız insanlar da vardır. Geçmişte kamıştır ama her zaman yanımızdadır. Bu insanlar bize güç verir.

Eski bayramların, geçmiş anıların güzelliklerini bu günlere taşımalı geleceğin geçmişi olacağımızı düşünerek gelecek nesillere güzel hatıralar bırakmalıyız. Geçmişimizle barışık olmalıyız. Geçmişimiz bizi geleceğe bağlayacak ve besleyecek köklerimizdir.

Tarihte geçmişten ders çıkaranlar geleceği değiştirebilir. İnsan için de aynı şeyi söylemek mümkündür. İçinde küçük bir dünya barındıran insan geçmişinden ders alarak geleceğini ve belki başkalarının geleceklerini de güzelleştirecektir.

 

 


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/

14-08-2023
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com