Küçük Şehir Memleketi

Küçük Şehir Memleketi

A+ A-

Son zamanlarda çok sık duyduğum şeylerden biri haline geldi; “çocuğum küçük yerde büyüsün,“ peki neden böyle düşünenlerin sayısı artmakta? Oysaki insanlar imkânın daha çok olduğu büyük şehirleri tercih ederlerdi ne değişti?

Göçler tarih sahnesinde her zaman var olmuştur. Önceleri köyden kente daha sonra küçük kentten büyük kente… Yaşanan göçlerin temelinde insan ihtiyaçlarının giderilmesi yatmaktadır. Hala kentten kente göçler devam etmektedir. Son zamanlarda fark ettiğim diğer bir durum da büyük şehirlerden küçük şehirlere, ilçelere, memlekete dönüşlerdir.

İnsanlar belli bir yaşa geldiklerinde ve emekli olduklarında şehrin gürültüsünden uzak, sakin, zaman kavramının önemsiz olduğu yerler tercih ederler. Bunu artık orta yaş ve yeni çocuk sahibi olmuş bireylerde de gözlemlemek mümkün. Çoğu ebeveyn ve gençler daha sakin, doğa ile iç içe yaşam tercih etmektedirler. Bunun temel sebebinin ebeveynlerde çocukları için güven sorunu, gençlerde de özgür olma kentin kargaşasından uzaklaşma isteği yatabilmektedir.


Metropollerin gürültüsünden, duygusuz yaşamdan, zamanın değersizliğinden küçük şehirlere sığınanlar çoktur. İnsanların birbirine olan güven sorununu toplumda meydana gelen istenmeyen davranışlar temel kaynağını teşkil etmektedir. İnsanlığın ve toplumun bu denli olumsuz değişimi küçük şehirlere göçleri tetikleyebilmektedir. Bir de salgın hastalıklar buna eklendiği zaman birey daha çok küçük yerler ve bahçeli evler tercih etmektedir. İnsanlar küçük yerde kendini daha güvende hissetmektedir. Denetim ve kontrolün daha kolay düşüncesi hâkim olduğundan ebeveynler çocuklarını daha kontrol altında tutacakları için bu tür yerleşim değişikliğini tercih edebilirler. Çocukların sağlıklı ve güvenli ortamda büyütme istekleri de bu durumu desteklemektedir. Komşuluk ilişkileri, akraba ilişkileri, toplumsal bağların güçlü oluşu bu yer değişikliğini desteklemektedir. Aynı zamanda küçük yerlerde ulaşım kolaylığı, istenilen yerlere yakınlık, kısa mesafede her türlü imkâna ulaşım insanlara cazip gelmektedir. Bütün bu sebepler memlekete dönüşlerin, bahçeli evlerin değerini arttırmaktadır tıpkı eski günlerde olduğu gibi…

 


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/

https://unsplash.com/

01-12-2020
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com