turkuaz
Çevremize baktığımızda rengin bin bir tonunu görürüz. Doğanın bize sunduğu eşsiz renk dünyası içinde kayboluruz. Renklerin çeşitliliği insanın doğasını da etkilemektedir. Renkler insanda farklı duygular uyandırır ve insan psikolojisini etkiler.
Kırmızı, güç ve enerji
Turuncu: eğlence ve yaratıcılık
Sarı: eğlence ve mutluluk
Yeşil: tazelik, üretkenlik ve güven hissi
Mavi: güven, rahatlık ve doğruluk
Siyah: korku ve ölüm
Beyaz: saflık ve masumiyetlik
Gri;:ciddiyet ve sorumluluk
Pembe: sakinleştirici ve yaratıcılık
Mor: güç ve lüks
Kahverengi: güven ve güvenilirlik hissi verir.
İnsanlar renklere anlamlar yüklerler. Onlara farklı isimler veririler örneğin turkuaz rengi. İlk duyduğumda garip ve hoş bir isim gelmişti. Biraz araştırdığımda Türk dünyasında fazlaca bu rengin kullanıldığını hatta turkuazın türkuaz kelimesinden geldiği söylenir. Türklerin özellikle Selçuklu mimarisinde oldukça fazla kullanılan turkuaz renginin; rengini tuna nehrinden veya Akdeniz’in sahillerinden aldığı görüşleri bulunur. Türk dünyasının turkuaz rengine ayrı önem verdiği ve takılarında, mimarisinde, eşyalarında bu rengi ve turkuaz taşını kullandığı birçok kaynakta bulmak mevcuttur. Bundan dolayı Türk rengi olarak adlandırıldığı da söylenir.
Turkuaz rengi mavinin ve yeşilin tonlarını içinde barındırdığı, insana dinginlik, mutluluk ve sakinlik verir. Turkuaz rengine sahip turkuaz renginin diğer adı firuze taşıdır. Firuze taşının nazara karşı koruduğu, stresi ve üzüntüyü azalttığı için eski topluluklarda daha çok süs eşyası ve takı olarak kullanılmıştır. Türk tarihinde çok eskilerden beri kullanılan bu renk birçok millet tarafından Türk rengi olarak bilinmektedir.
Kaynakça
https://www.pexels.com/tr-tr/