Zamansızlık
Zaman durağan bir kavram değildir. İşleyen akıp giden bir yönü bulunmaktadır. Ama zamanın nasıl hızlanıp yavaşladığı kişiye göre değişir. Aslında zaman dediğimiz şey rakamlardan, sayılardan ibaret değildir, bundan daha fazlasını ifade etmektedir. Çevresel etkenler, içinde bulunulan ruhani durum zamanı algılamamızı ve zamanı yorumlamamızı etkiler.
Yaşadığı ana göre zaman kavramı da değişir. Kimine göre 1 dakika ıstırap, geçmek bilmeyen zaman gibi gelirken kimine göre hiç bitmesini istemediği hızlıca geçen zaman gibi gelir. Kimi o anda saatlerce kalmak isterken kimisi 1 saniye bile katlanamaz. Mesela hastalar, yolcular, bekleyenler için zaman bir türlü geçmek bilmez çünkü zaman bir yerde öznel bir kavram niteliği taşır. Kişiden kişiye, yere ve duruma göre değişir.
İnsanlar hiçbir şey yapmasalar da zamanı yetiştirememekten şikâyetçidirler. Her şeye yetişmek isteyen insanda ayın durumdan şikayet eder, birisi çok işi olduğundan ve her şeyi yapmak istediği için zaman bulamamaktan yakınır diğeri çok fazla bol zamanı olmasına rağmen bir işi bile yapmamaktan yakınır işte zaman kavramını aslında bu durumda insan belirler.
İnsan olumsuz durumların hemen geçmesini isterken mutlu olunan anların daha uzun sürmesini ister oysa ikisi de yaşanan bir duygu durumudur ve aynı sürede devam etse de üzüntü, acı, utanç gibi duyguların daha uzun sürdüğünü ve geçmeyeceğini düşünür. Oysa insan bu durumu kabullendiği zaman o anda kalması uzun sürmeyecektir. Acının üzüntünün de aslında geçeceğini normal bir zaman diliminde işlediğinin farkında olmalıdır. Zamanın yetişmeyeceğini düşünmek de bunun gibidir. Aslında zaman normal işleyişinde devam ederken insan zamanın planlamasını doğru yapamazsa hiçbir işini yetiştiremez. Boş zamanı çok doluymuş gibi görünse de bir işi dahi bitirememesi de bundandır zamanı doğru planlayamamaktan kaynaklanır.
Aslında zaman aynı sürede işler. Bir işi bir güne sığdıramayan içinde gün 24 saattir aynı işi bir saat içinde bitirenin de günü 24 saatten ibarettir. Zamanı şekillendiren, planlayan, yöneten ve ona anlamlar yükleyen insandır.
Kaynakça
https://www.pexels.com/tr-tr/