Çağın Yorgunluğu

Çağın Yorgunluğu

A+ A-

Yorgunluk vücudun vermiş olduğu bir tepki olsa da sebebini bilmediğimiz nedenlerden dolayı. Kış aylarını gelmesi ve havanın da verdiği hissiyat ile insanlarda hep bir yorgunluk hali mevcut. Kime sorsam aynı durumdan muzdarip. Uykulara doyamayın yediği yemekten tat alamayan, okuduğunu anlamayan, işe zorla giden birçok insan mevcut. Özelikle kış aylarında bu durum daha çok artmaktadır. Ama bu yıl ayrı bir yorgunluk var insanlarda. Yüzlerinde bunu anlayabilirsiniz. Birçok farklı sebebi vardır elbette kimisi psikolojik kimisi çevresel faktörler olsa da herkes de bir tükenmişlik, yetememezlik, yorgunluk mevcut.

 

 

Tıbbi olarak buna “kronik yorgunluk sendromu” denilmektedir. Ama tıbbi boyutundan çok sosyolojik boyutuna değinecek olursak: insanların tahammül seviyelerinin azalması, çalışanın mevcut veriminden daha fazla iş istenmesi yani bireyin tek bir dalda değil birden fazla alanda uzmanlaşmasının istenmesi, zihinsel yorgunluk, hava kirliliği gibi birçok neden sıralamak mümkündür. Gereğinden fazla teknolojik aletle iç içe olmaktan dolayı, zihin yorgunluğu, göz yorgunluğu, depresyon, panik atak, anksiyete gibi birçok hastalık günümüzde artış göstermektedir. Bunlar da yorgunluğa neden olmaktadır.

 

 

Hasta değiliz ama hastaymışız gibi uyuyoruz ama uyumamış gibi hiçbir iş yapmasak da yorgunmuşuz gibi hissederiz. Okulda, işte, aile içerisinde veya sosyal çevre ile etkileşim halinde olan insan olumlu ya da olumsuz etkilenmektedir. Günümüzde daha çok olumsuz olarak etkilenmekte ve gerek moral motivasyon olarak gerekse modern hayatın koşuşturması olarak insan ruhen çöküntü içerisine sürüklemektedir. Günümüz getirileri insandan çok fazla şey beklemekte her alana birden yetişmesini istemektedir. İnsanın bu koşuşturması elbette ki fiziksel ve psikolojik olarak etkileyecektir. Sürekli uyuma isteği, yorgunluk, baş ağrısı bunun belirtileridir. Çağın yorgun insanı, robotlaştırılmış insan. Duygularının hiçe sayıldığı, verilen görev ve sorumlulukları yapması gerektiği yapmadığı durumda hep bir tehdit ve tehlike ile karşılaştığı, kendine vakit ayıramayan, aynaya baktığında kendine yabancılaşan insan modelini ortaya çıkartmaktadır.


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/

24-01-2024
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com