Gönüllü Kölelik
Çalışan her insan haklarını kullanmak ve maaşını tam almak ister bu insanın doğal hakkıdır. Özellikle hizmet sektöründe çalışan insanların beklentileri ve çalışma şartları daha farklıdır. Giyim, gıda, sanayi sektörleri gibi insanın ihtiyaçlarına hizmet eden sektörlerde çalışan insanlar çoğu zaman haklarından mahrum kalır. Dini ve milli bayramlar çoğu zaman çalışmayla ve insanlara hizmet etmekle geçer.
Para karşılığında sevdiklerinden ayrı kalarak bayram geçirmek ve buna mecbur bırakılmak zamanlarından, hayatlarından çalınması bir sömürüdür. İnsanlığa yakışmayan bir davranıştır. On beş, on sekiz hatta yirmi saate çıkan çalışma saatleri insanı ruhen ve fiziken her türlü yormakta ve verimliliği düşürmektedir. Ruhen ve bedenen çökmüş bir çalışanın iyi hizmet vermesi beklenemez. Fiziki sınırların zorlanması işçiyi, işvereni ve müşteriyi olumsuz etkilemektedir. Müşteri üst düzey hizmet beklerken işçi bulunduğu hal ve durumdan ötürü hizmette aksaklıklara neden olmakta müşteri ve işveren arasında sıkışıp kalmaktadır.
Özellikle bayram tatillerinde ve yaz tatillerinde yapılan seyahatler ve bu tatiller esnasında müşterilerin kullandıkları her türlü hizmet sektörü müşteri memnuniyeti için fazla mesai harcamaktadır. Çoğu zaman maddi olarak karşılığını alsa da diğer yönlerden olumlu bir yönü bulunmamaktadır. Ailesine zaman ayıramamakta, günde on saatten fazla çalışmakta ve bunlara ek müşterinin şikâyetleriyle ilgilenmektedir. Ruhen ve fiziken yorulan işçi tamamen gönüllü olarak zamanından ruh ve beden sağlığından feda edip fazla maaş alabilmek adına kölelik yapmaktadır.
Kaynakça
https://www.pexels.com/tr-tr/