Mutlu Aile Ne Demek?

Mutlu Aile Ne Demek?

A+ A-

Aile, toplumun en küçük yapı birimiydi. Çocukluktan beri aslında hepimize böyle öğretildi değil mi? Peki zaman geçtikçe neden anne-baba ve çocuktan oluşan birim diye düşünmeye başladık? Ebeveynlerden birisi eksik olduğunda, aile eksik mi kalıyordu? Ya da çocuk olmadığında, aile kavramını taşıyamıyor muydu?

Çocukluğumdan beri aile kavramını bende böyle düşünüyordum. Sanki bu bahsettiğim üç kavramdan birisi eksik kaldığında, aile eksikti. Ya da diğer ismiyle parçalanmış aile demek oluyordu. Aile diye adlandırılsa da, ’Mutlu Aile’ olmuyordu.

Toplumun en küçük birimi olarak adlandırılan şey Aile ise, demek ki bu aile denilen şey; çok ama çok önemliydi. Çünkü aile şartları sağlanırsa, ‘mutlu aile’ de sağlanmış mı olacaktı?

Peki kim için? Aile bireylerinin kendisi için mi yoksa toplumun bütününün oluşumunda etkisi olduğu için, toplum için mi önemliydi? Toplum, mutluluğun, bu şekilde mi sağlandığını düşünüyordu? Peki bizler ne düşünüyoruz? Ne düşünmeliyiz?

Fakat toplum, bilincimize sürekli bazı şeyleri yerleştirmeye çalışıyor. Yukarıda bahsettiğim aile kavramından yola çıkarak, küçüklükten itibaren, bize öğretilen aile kavramına uymayan kişilerde, sanki mutsuzluk yaygındır anlayışı hakimdir. Çünkü toplumumuza göre ; aile tam ise, mutlu aile olmaya yeter.

Psikolojik Danışman olarak baktığımda, insanlara yaklaşırken öncelikli olarak nasıl hissettiklerini, şimdi ne düşündüğü gelecek için neler düşündüklerini danışanlarıma sorarım. Mutlu olmanın aslında ne demek olduğunu, bunun için çaba gösterip göstermediklerini sorarım.

Aslında birey, kendini gerçekleştirebilirse yani kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilirse, öz saygısı yüksekse, empati becerisi yüksekse, her zaman, hayattan zevk almanın yollarını bulur. Böylelikle mutlu insan olur. İlerde mutlu aileyi de oluşturur. Mutsuz bireylerin, mutlu aile oluşturmasını bekleyemeyiz.

Mutlu aile olmak için, ebeveynler ve çocuk, yeterli değildir. Eğer ebeveynlerden birisi eksikse, bireyler, kendilerini gerçekleştirebilmiş birey ise gerçekten ‘mutlu aile’ olur. Ama bireyler, kendilerini gerçekleştiremiyorsa, kendilerine hangi şartlar sağlanırsa sağlansın, asla mutlu olamayacaklardır.

Mutlu ailenin olmazsa olmaz temel unsuru ‘İletişim’dir. İletişim, ilişkilerde çok önemlidir. Ebeveynler arasında ya da ebeveyn ve çocuk arasında sağlıklı iletişim kurulduğu müddetçe, bireylerin birbirlerine saygısı ve sevgisi de pozitif yönde gelişir. Böylelikle mutlu aile, aynı zamanda iletişimi de güçlü aile demektir.

Parçalanmış aile olarak tanımlanan, ebeveynlerden birinin eksik olduğu aile de de, etkili bir iletişim bağı kurulduğu müddetçe, sevgi ve saygı sağlandığı müddetçe ‘Mutlu Aile’ olur. Mutlu ailelerde büyüyen çocuklar, her zaman toplum içinde saygılı, özgüvenli bireyler olarak karşımıza çıkar.

Mutlu aile için gerekli şartlar, etkili iletişim-sevgi ve saygıdır. Bu üç unsur, bir araya geldiği müddetçe toplum nasıl adlandırırsa adlandırsın, mutlu aile sağlanmış olacaktır.

 


Kaynakça

Yararlanılan Görseller:

https://www.pexels.com/photo/affection-baby-baby-girl-beautiful-377058/

https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-baby-feet-with-father-and-mother-hands-in-heart-signs-733881/

https://www.pexels.com/photo/three-pairs-of-shoes-on-brown-rug-1909015/

22-07-2019