Ruminasyon

Ruminasyon

A+ A-

Sosyal medyada, televizyon programlarında, bazen de okumuş olduğumuz kitaplarda sıklıkla karşımıza çıkan ‘ruminasyon’ kavramını birlikte inceleyelim. Pandemi nedeniyle yaşanan karantina günleri, hayatımızın bir parçası haline geldi. Sağlığımız, sadece fizyolojik olarak değil, psikolojik olarak da çok etkilendi. Ruminasyon durumu, her yaştan bireyde yaşanmaya başladı.

Ruminasyon; bireyin, geçmişe takılarak, problemlerini çözmek adına harekete geçmeksizin, içinde bulunduğu duygu durumunu, olası sebep ve sonuçlarını, tekrar tekrar düşünmesidir.

Zihin; bu düşünceleri, sürekli tekrar ediyor. Yaşanan sorunlar için, çözüm aramıyor. Gerginlik burada başlıyor. Olumsuz anılarımıza odaklanmak, aynı döngü içinde dolaşıp durmamıza neden oluyor. Bu durum yalnızca bireyi etkilemekle kalmaz, bireyin sosyal çevresini de olumsuz etkilemeye başlar. Arkadaş çevremizi hayal edelim. Bizi mutlu eden, yan yana olmasak bile varlığı ile huzurlu olduğumuz kişiler var. Bunun yanında bir zamanlar iyi olduğumuz, şu an görmek bile istemediğimiz, aklımıza geldiğinde bile, enerjimizi düşüren insanlar var. Bu kişilerle, doğrudan sorun yaşanmasa da, olumsuz anlara odaklanan, herhangi bir konu da mantıklı fikirler sunmadan, yaşadığı kötü anıları anlatmaya başlayan, çözüm yolları sunduğumuzda bile uygulamayan arkadaşlarımız var.

Yukarıda bahsetmiş olduğum durumlar, ruminasyon yaşayan bireylerin, çevresine yansıttığı davranışlardan bazılarıdır. Dolayısıyla ruminasyon, sadece bir kişi ile sınırlı değildir. Bireyin iç dünyasını olumsuz etkilemesinin yanında, sosyal çevresini de olumsuz olarak etkisi altına alır. Sürekli başarısız yönlerimize odaklanmak, bir noktadan itibaren başarılı yönlerimizi görmezden gelmeye neden olur. Geçmişe takılıp, başarısız saydığımız durumlar; artık gelecekteki durumlara da karamsar bakmaya neden olur. İçsel motivasyonumuzun düşük olması, hedefsiz bir yaşama neden olur.

Ruminasyon yaşanmasının temel nedeni, problemleri çözmeye odaklanmamaktır. Sorunlara odaklanmak, sorunları çözmek için yeterli değildir. Yapmamız gereken, aklımızı sürekli meşgul eden bu sorunları analiz edebilmek için, önümüze somut olarak koyabilmektir. Örneğin, elimize boş bir kağıt alıp, problem olarak tanımladığımız durumu yazmalı, nedenlerini, sonuçlarını da alt başlıklar halinde yazıp, şu an ki duruma etkisinin neler olduğunu, olumlu ve olumsuz olarak yazıp, somutlaştırmaktır. Çözüm yolları varsa gerçekçi bakış açısıyla, yordama yapmamız gerekir. Böylelikle sadece sorunu düşünmeyip, önümüzde nedenleri, sonuçları, bundan sonrası için yapmamız gerekenleri görüp, içsel motivasyonumuzu arttırabiliriz.

Sürekli aynı sorunları ortaya koyup, sosyal çevremizi de negatif etki altına almamalıyız. Karşılaştığımız zorlukların, yalnızca bizim başımıza gelmediğini, çabalarsak her zaman için çözüm yolu bulmanın mümkün olduğunu unutmamalıyız. Hayat yolunda, içsel motivasyonumuzun yüksek olması dileğiyle…


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/kahverengi-adam-yuzu-heykelcik-613431/

https://images.pexels.com/photos/7017885/pexels-photo-7017885.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

https://images.pexels.com/photos/4959800/pexels-photo-4959800.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

https://images.pexels.com/photos/769525/pexels-photo-769525.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

 

13-06-2021