
Farklı Senaryolar
Dünyaya geldiğimiz andan itibaren benliğimizle çeşitli mücadele içindeyiz. Hayat, dediğimiz şey de işte bu mücadele de anlam kazanıyor. Bakış açılarımıza göre umutlu mu yoksa karamsar mı bilemiyorum ama varlığından kesin olarak emin olduğum durum, her birimizin farklı senaryolar yaşamasına rağmen, benzer acılar ve mutluluklar yaşamasıdır. Farklı ülkelerden, farklı dillerden insanlarla ortak noktamız yokmuş gibi düşünebiliriz fakat yaşadıklarımız, bizleri aynı bağlam içerisinde tutabilir. İlk defa duyduğumuz, anlamını bile bilmediğimiz bir şarkı, bizi duygulandırabilir. Film ya da tablo, bizlerde bambaşka duygular uyandırabilir.
Yaşadığımız ortak olay, herkes için aynı derecede anlamlı olmayabilir. Çünkü herkes aynı paradigma ya sahip değildir. Dolayısıyla ortak düşünceler olamayacağı gibi ortak duygular da olamayabilir. Bu durumu başka bir bağlamda düşünürsek farklı olaylarda, benzer duygular da çıkabilir. Ressamın çizdiği tablo, filmdeki aktör, şarkıda yer alan bir sözcük, aynı coşkuyu hissettirebilir.
İçinde bulunduğumuz sosyal çevre, ekonomi, siyaset, medya durumu, hayata karşı geliştirmekte olduğumuz tutumlara, doğrudan veya dolaylı olarak etki etmektedir. Aidiyet hissi, özgür birey olma hissi, kulağa farklı durumlar gibi gelse de aslında birbirinden çokta uzakta olan durumlar değildir.
Bireyin tek başına kendisini yeterli hissetmesi, karar verenin kendisi olması, içinde yaşadığı toplumda huzurlu hissetmesine dolayısıyla da kendisini oraya ait hissetmesini sağlayabilir. Tersi durumu da düşünebiliriz, her zaman aynı durumlar aynı etkinliklerin olduğu yerde olmak, bazıları için düzen gibi gelirken bazıları için monotonluk barındırır. Stressiz, düzenli alan gibi görünse de bazıları tükenmişlik yaşayabilir. Aynı durumlar, aynı duygular taşımaz. Farklı durumlar da farklı duygular olarak yansır diyemeyiz. Sahip olduğumuz paradigmalar, hiç görmediğimiz, varlığını dahi bilmediğimiz kişilerle bizleri, ortak senaryolar da buluşturabilir
Aynı hissettiğimiz çok fazla insan var bu dünyada, bunu unutmamalı bu yönde bakış açıları geliştirmeliyiz...
Kaynakça
https://images.pexels.com/photos/1907642/pexels-photo-1907642.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1