Yapay Gerçeklik

Yapay Gerçeklik

A+ A-

Fransız sosyolog Jean Baudrillad tarafından ortaya çıkmış olan ‘yapay gerçeklik’ kuramı, günümüz teknoloji dünyasına yönelik bir rehber gibidir. Gerçek, önümüzdedir. Vardır, var olmaya devam eder. Simülakra, gerçek olmayan bir şeyi, gerçekmiş gibi göstermeye çalışmaktır. Simülasyon, var olmakta olan olgunun, daha iyi incelenmesi veya gösterilmesi amacıyla maket ya da bilgisayar aracılığıyla yapay bir şekilde yeniden üretilmesidir. Karikatür, klipler bu duruma örnek olarak verilebilir.

Yapay gerçeklik, nesnelerin orjinalinden çok kendileri hakkında üretilmiş kopyalarına yer veren yapay ortamdır. Üç boyutlu maketleri düşünelim. Çok fazla ilgimizi çekmektedir. Aslında bu, gerçek bile değildir. Gerçeğin ta kendisi elimizdedir belki. Peki sizce orijinal olan neden yapay kadar dikkat çekmiyor? Deniz manzarasına bakıp geçebiliyoruz. Fakat internette gördüğümüz deniz videoları, dikkatimizi daha çok çekiyor. Buraya kadar baktığımızda herhangi bir sorun yok gibi. Fakat bir süre  sonra orijinal görüntüler, dikkat radarımızdan çıkmaya başlayabilir. Yapay gerçeklik olan sosyal medya da, internet ortamında daha ilginç durumlar dikkatimizi çekmeye başlıyor. Bakış açımızda orjinali değil, bize sunulan yapay gerçekliği algılamaya başlıyoruz. Bu noktadan sonra, zihnimiz yapay dünyada yaşamaya başlıyor. Çünkü gerçek dışı olan bu yapay dünya, zihnimizin kendisini algılamak istediği dünya haline geliyor.

Başlangıçta araç olarak kullandığımız yapay gerçeklik, bir noktadan sonra amaç haline gelebiliyor. Bu durum, bireyi gerçeklikten koparır ve yapay dünyaya hapseder. Gerçek dünyayla yüzleşmek durumunda kalan birey de hayal kırıklığı olabilir. Örneğin, daha önce tanışmadığımız ama hayranı olduğumuz kişileri, gerçekte gördüğümüzde bile büyük şaşkınlıklar yaşanabiliyor. Çünkü bize aktarılan kadarını öğrendik. Gerçek dünyada belki de hiç tanımamış olmak bile daha iyi olabilir.

Değişim ve gelişim için enerjimizi dinç tutmayı sağlayan ‘yapay gerçeklik’ kendi sınırlarımızı bildiğimiz sürece tehlikeli değildir. Zamanla yarattığımız bu dünyaya kendimizi kaptırmamalıyız. Gerçek dünyadan kopmadan dürüst olursak her şey bizim için daha da kolay olacaktır. Gerçek dünyada bizi bekleyen bir hayat olduğunu unutmamalı, kendi yolumuzu, gerçekçi bakış açılarla belirlemeliyiz. Gerçek dünya ve yapay dünyamızda, sıkışıp kalmamak dileğiyle…


Kaynakça

https://images.pexels.com/photos/6498961/pexels-photo-6498961.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

14-06-2022