Sinektik Bakış Açısı

Sinektik Bakış Açısı

A+ A-

Sinektik, birbiriyle ilgisi olmayan parçaları, bir araya getirerek, ortaya anlamlı bir bütün çıkarmaktır. Benzetme ile karıştırılan bu kavramı, daha anlaşılır hale getirelim. Benzetme yapılırken, birbirine yakın kavramlar, örüntü haline getirilir. Şiirlerde, şarkılarda ritmik olarak uyumlu duyarız. Ancak sinektik, birbirinden uzakta, kopmuş kavramlarla yeniden bir bütün oluşturur. Örnek olarak ‘ İstanbul’ u düşünelim. İstanbul denilince bazılarımızın aklına, deniz, tarih gelir. Bazıları ise trafik, karmaşa olarak düşünür. İstanbul ve aşk kelimeleri, birbirine uzak gibi görünse de, aşkı tanımlarken, İstanbul’u metafor olarak düşünebiliriz. Aşk, İstanbul gibi heyecan, bilinmez ama bir o kadar da yoğun yaşanan durumdur gibi ifade edersek, sinektik bakış açısıyla İstanbul’u tanımlamış oluruz.

Hayatımıza yön verirken bazı anlarda duygusal bazı anlarda mantıksal kararlar alabiliyoruz. Bazı anlarda ise çaresiz hissedebiliyoruz. Sinektik bakış açısı, bizlere doğru yolu gösterebilir. Karmaşık durumlara nasıl müdahale etmemiz gerektiğini, analiz ederek, durumlara yön verebiliriz. Bakış açısı farklılıkları, bazı anlarda bizlere rehber olabilir. İnsanları yargılamamayı, çok yönlü bakabilmeyi öğretir.

Monoton durumlar, bireyi edilgen yapar. Kendi hayatımızın başrolünde, etken olmamız gerekir. Bu da tek yönlü bakış açısıyla değil, sinektik bakış açısıyla mümkündür. İzlediğimiz filmler, dinlediğimiz şarkılar, okuduğumuz kitaplarda bakış açımız değişebilir. Sevdiğimiz durumlar, bir anda sevmediğimiz durumlara dönüşebilir. Aynı durumun tam aksi ihtimali de oldukça yüksektir. Bu yüzden önyargılı olmamalı, sinektik bakış açısına sahip olmalıyız. Hayat yolculuğunda durağanlıktan çıkıp, kendimizi gerçekleştiren bireyler olarak var olmalıyız.

Sinektik bakış açısıyla doğru zamanda, doğru kararlar alabilmemiz dileğiyle…


Kaynakça

https://images.pexels.com/photos/1809347/pexels-photo-1809347.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

31-10-2022