Bitiş Çizgisi

Bitiş Çizgisi

A+ A-

Yaşamda herkesin kendine ait çeşitli bakış açıları vardır. Mutluluk, korku, heyecan, zevk gibi ifade ettiğimiz duygular bile herkes için aynı değildir. Bazıları düzenli bir hayatı olduğu için mutlu olurken, bazıları bunu monoton bulabilir. Hayali ya da hedefi olmayan kişiler, elindeki imkanların yeterli olduğunu düşünüp, fazlasını istemeyebilir. Bazıları ise hedeflerine sınır koymayıp, sürekli daha iyisi için çabalamak ister. Çeşitli planlar yapıp, bu planları uygulamaya koymak, sonunda başarısız olsa bile yılmamak, bireyi her an motive edebilir. Durağan olmayıp, gelişime açık olmak bireyin çok yönlü olarak gelişimini sağlar.

Hedefe ulaşmak demek sonuç mu yoksa yeni başlangıçlar mıdır? Ulaşmak diye ifade ettiğimiz kavram, birçoğumuzda ‘sonucu’ belirten kavram olarak algılanıyor. Literatüre göre doğru bir anlamı olsa da gerçek yaşamda ‘yeni başlangıçlar’ anlamı da taşıyabilir. Çok sevdiğim ve kendime motto edindiğim şu söz ile ifade etmem gerekirse, ‘Her son, yeni bir başlangıçtır’ sözünü birlikte analiz edelim. Artık bitti, bundan sonra şöyle yapacağım şeklinde ifade ettiğimiz durum, öncekinin sonu olup, yeni durumun başlangıcı oluyor. Bitiş çizgisi, başlangıç çizgisiyle birleşiyor. Birbirini tamamlayan parçalar gibi. Başlangıç, bir süre sonra bitiyor. Biten durum da başka bir hale dönüşüp, yeniden başlıyor.

Hedefe vardığımızı, sona ulaştığımızı düşündüğümüzde, kazanmış olduğumuzu düşündüğümüz statümüzü, korumak için belki de daha büyük çabalar göstermemiz gerektiğini anlıyoruz. Bitiş çizgisi olarak tanımladığımız yer, aslında henüz keşfetmediğimiz, gizemli bir hayat için açılan kapıdır. Bazılarımız kendi yolunun çizgilerini birbiri ardına oluşturabilirken, bazıları ise kesikli çizgileri birbirine tamamlamaya çalışmaktadır. Örneğin, hayalimiz yurtdışında çalışmak. Bunun için yabancı dilimizi geliştiriyoruz. Mesleğimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Ve bir gün istediğimiz ülkeden istediğimiz pozisyonda teklif alıyoruz. Bu durum bizim için, hayallere kavuşmaktır. Başka bir hedef belirlemiyoruz. Sonuçta bitiş çizgisine ulaştığımızı düşünüyoruz. Fakat bir süre sona içinde bulunduğumuz statüyü korumak için, başkalarına oranla daha fazla çabalamamız gerektiğini anlıyoruz. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Burada anlatmak istediğim, sona ulaşmanın hiçbir zaman mümkün olmadığı. Beklentilerimiz, çabamızla bir araya gelirse, hedeflerimiz olur. Durağanlık, bizi geriye götürür. Hedeflerimize ulaşırken, doğru çizgilerden yürümeli, motivasyonumuzu korumalıyız. Başarının asla tesadüf olmadığını, fakat imkansız diye bir durumun da var olmadığını unutmamalıyız.


Kaynakça

https://images.pexels.com/photos/1477538/pexels-photo-1477538.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

10-05-2022