Bulmacanın Parçaları
Hayatınızda en son ne zaman, her şey yolunda diye düşündünüz? En son ne zaman kendinizi çok mutlu hissettiniz? Biraz düşünüp cevap verebilirsiniz. Bazıları bu soruya cevap bile bulamıyor. Çünkü hiçbir zaman kendisini tam anlamıyla mutlu hissedemiyorlar.
Öznel dünyamızı bulmaca olarak düşünelim. Bulmaca denildiğinde aklımıza neler geliyor? Bilinmezlik dolu bir yol mu yoksa cevaplanması gereken sorular mı? Hayat dediğimiz aslında bulmacanın parçalarından oluşur. Bazen kolay ve eğlenceli, bazen sıkıntılı ve karmaşık olabilir. Bizi biz yapan da bu parçaları, bir araya getirme motivasyonudur. Kendi hayatımıza yabancı birisi gibi dışardan bakarsak, tamamlanması gereken parçaları tamamlayamayız. Bu durumda hayat dediğimiz bulmacalar yarım kalır. Yarım kalan bulmacalar, bireyin duygu- düşünce- davranışlarında da durağanlığa yol açar. Birey kendisini yetersiz hissettiği durumlarda, başkalarından yardım almalıdır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Doğru zaman da, doğru kişilerle alınan yardım, bulmacanın tamamlanmasını sağlar.
Hayat yolculuğu bazen uzun bazen kısa gelebilir. Herkes kendi yolculuğunda, kendi zamanında yaşar. Eksikliklerini, hata olarak görmek, bireyin geçmişten kopamamasına neden olur. Geçmişte yaşamak, şimdiki ana odaklanamamaya, gelecek için plan yapamamaya neden olur. Sadece geçmiş ya da sadece gelecek odaklı olunmamalıdır. Hayatta var olduğumuz her an, yeni bulmacalar yaratırız. Farkında olarak ya da farkında olmayarak kendimizi, bulmacanın içinde keşfederken buluruz. Örneğin yeni birisiyle tanıştık. Bizde iyi bir izlenim uyandırdı. O kişiyle daha fazla etkileşimde olmak isteriz. Çünkü düşünce, davranış olarak bize iyi geldiğini, eksiklerini kapattığımızı düşünürüz. Farkında olmadan bulmacayı tamamlamak aslında bu durum. Birey, tamamlanıp tamamlanmaması gereken parçaları, içsel dünyasında analiz eder.
Hayat yolculuğunda parçaları dağınık bırakmamalı, olumlu ya da olumsuz olarak bulmacamızın parçalarını tamamlamalıyız. Sandığımızdan çok daha güçlü olduğumuzu unutmamalı, olumsuz durumlarda bile içsel motivasyonumuzu korumalıyız.
Kaynakça
https://images.pexels.com/photos/269399/pexels-photo-269399.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=600