Aile Kurarken...

Aile Kurarken...

A+ A-

 Genel olarak sosyologlar aileyi toplumun en küçük yapıtaşı olarak ele alır. Toplumda bir sorun varsa bir şekilde sonu aileye aile yaşantısına çevresel faktörlere yetiştirilme tarzına bağlanır. Suç işleyen insandan en başarılı insana kadar hepsinin etkeni ailedir. Peki neden aile bu kadar önemliyken günümüzde bu kadar değersizleştirilmekte ve bireyselleşme artmaktadır?

Bunu tam olarak bir nedene bağlamak doğru olmasa da birçok etken ailenin parçalanmasını ve evlilik yaşının ilerlemesini tetikler. Peki aileyi oluştururken nelere dikkat etmeliyiz, Sağlıklı bir aile nasıl olmalı, İlişkiler nasıl olmalı, uygun eş seçimi nasıl olmalı? Bunlar en önemli sorulardır. Günümüzde evlenme yaşının gittikçe yükselmesi kişilerin vereceği eş seçimi kararlarını da etkilemektedir. Gençlerde üniversite hayatından sonra evlenmeyi ya da düzenli geliri olan bir iş bulduktan sonra evlenmeyi tercih edenlerin sayısı az değildir. Bunun sonucu olarak da evlenme yaşı yükselmekte ve eş seçiminde daha seçici olunmaktadır. Kişilerin çocukluk dönemlerinde yaşadıkları ilgi sevgi gibi duygular ilerleyen zamanlarda eş seçiminde etkilidir.

 

Eş seçerken genellikle romantik bağlanmanın öne çıktığı görülür. Romantik bağlanmada duygular ön planda mantık ikinci planda yer almaktadır. Mantık olarak hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilişkilerde aşk, sevgi tükendiğinde saygıda tükenir ve geriye bir şey kalmaz.Eş seçerken kişinin evlilikten ne beklediği ve karşı tarafın da beklentileri önemlidir.Kişiler kendi sosyal ve kültürel değerlerine uyum sağlayan bireyleri tercih ederler.Kişiler eş seçimi yaparken geçmişte ve ailesinden edindiği birikimleri de beraberinde getirerek bir tercih yapar ve bunda kişinin büyüdüğü aile ortamı çok büyük paya sahiptir. Bunu istisna örnekleri olsa da genel itibariyle bireyler kendilerinde eksik olanları karşı tarafta arar ve bir aile kurmaya karar verir. Bu eksik yanları sevgi gibi en temel duyguları barındırdığı için yanlış eş seçiminde en çok etkileneceği konu da bu konu olmaktadır. Sevgisiz bir ailede büyümüş kişilerin aile seçiminde sağlıklı bağlanma görmek çok rastlanmaz. İlişki sağlıksız olsa da ayrılmak istemez ve yanlış evlilik yapabilir. Mutsuz evlilik ve mutsuz çocuklar dünyaya gelebilir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus kişinin kendisini tanımasıdır. Kişi kendi özelliklerini eksikliklerini bilirse eğer daha doğru bir eş seçimi yapabilir. Doğru eş seçimi sağlıklı bir aile ve sağlıklı bir toplum demektir.


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/

16-11-2023
Şeyda Akgül

Şeyda Akgül

Sosyolog

Küçük ve samimi bir yer olan Amasya’da doğdum. Böyle güzel bir yerde doğduğum için şanslıyım. Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Yöresel dokuma ve halk oyunları gibi farklı aktiviteler yapıyorum. Gezmeyi, keşfetmeyi, araştırmayı ve gözlem yapmayı seviyorum. Bu doğrultuda sosyolojinin de katkılarıyla toplumda gözlemlediklerimi, farklılıkları, birliktelikleri ve birçok konuyu kendi çerçevemden size sunmaya çalışacağım. Birde bu pencereden bakın.

herkese_selam_95@hotmail.com