Başlıksız Başlık - Ceren Yılmaz (Sosyolog)

Başlıksız Başlık - Ceren Yılmaz (Sosyolog)

A+ A-

Ne çok kural var yazmaya başlamak için… Başlığıydı, girişiydi, gelişmesiydi, sonucuydu derken boş bir sayfaya kaç saat bakılırsa o kadar baktım. Örneğin; başlığımın içerikle uyumlu olmasının yanı sıra dikkat çekici de olması gerekmekteydi. İçeriğim; kafamda serbestçe dolaşan tüm cümleleri yormadan, kendini tekrarlamadan, muntazam ve sırayla okuyucuya aktarabilmeliydi. Sonra dedim ki; ‘ne çok kural var yaşamaya başlamak için…’ Başlığıydı, girişiydi, gelişmesiydi, sonucuydu derken herhangi bir hayata kaç saat bakılırsa o kadar baktım. Ellerimizle yazıyoruz içeriklerimizi. En çarpıcı, en kabul gören başlıkları ise iliştiriveriyoruz; kurallarına uygun, kabul gören, gurur duyulan ya da hayıflanılan şekliyle…

Kanıtlanmış olanın gerçeklik arayışındayız hepimiz. Ne kadar somutlaştırılabilirse o kadar inanılası oluyor hayatın içinde olan. Onaylanabilir olanın sayısal verilerle, belli nedensel ölçütlerle uygulanabilir olmasını savunarak bunu normal sayıyoruz da şöyle bir durup ‘ben çoğunluğun doğrularını hak edecek ne yaptım’ diye kendimize sormuyoruz. Unvanların kallaviliğiyle insanlık ölçüyoruz mesela, sevdamızı tescilliyoruz evlenip, sertifikasız bilgiyi inanılası bulmuyoruz, tanımı olmayan hissiyatı yaşanılmış saymıyoruz.  Nesnel dünyada yüzeysel mottolarla hayat idame ettirmeyi felsefemiz haline getiriyoruz da virgülü bol, uzun cümleli yaşantıları ‘marjinal’ atfediyoruz.  Az söz ile çok şey ifade etmek, az okuma ile çok şey bilmek, az sevgi göstererek çok karşılık almayı bekliyoruz.

Bilimin bile yanlışlanabilirliğinden bahsetmiş Karl Popper. Yani, önermeler karşıt bir örnek bulunmadığı sürece geçerliliği savunulabilir olanlardır, demiş. 20.yüzyılda ise; Kuhn ve Feyerabend, evrensel nitelik taşıyan bir bilimin söz konusu olamayacağını savunarak görece bilim anlayışını atmışlar, ortaya. Bilimin bile dedim paragrafa başlarken; onun üstünde doğrulanabilirliğine inanacağınız bir şey yoktur belki diye. Ya başlıklarınıza uygun bir içerik üretemediğinizi sonuç kısmına geldiğinizde fark ederseniz ? Yani ya kendinizce kanıtladığınız ve çok güvendiğiniz unvanınız, yaşam stiliniz, sevginiz, nefretiniz, tanımlamalarınız yeni bir kanıtlanmış önerme ile karşılaşırlarsa ? Kuralsızlıktan dem vurmuyorum da çeşitli kurallar, tanımlamalar ve başlıklar altında sıkışıp kalmış yaşamlarımıza şöyle bir göz gezdirelim istiyorum. Bilir misiniz Tatar Ramazan’ı ? Onun olayı benimkinden farklı olsa da söylemeden edemeyeceğim: “Benim adım Tatar Ramazan. Ben bu oyunu bozarım.”

Sevgilerimle, 

Ceren YILMAZ.

11-10-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir