Uygulama 2: Gerçekten de kurtulabildim mi akıllı telefonumdan?   'Nur Aktaş'

Uygulama 2: Gerçekten de kurtulabildim mi akıllı telefonumdan? 'Nur Aktaş'

A+ A-

“Telefon kullanımını azaltmamı sağlayan en önemli şey; telefonu elime aldığımda “Neden telefon kullanımını azaltmak istiyorum?” sorusunu kendime sorup, amacımı hatırlamam oldu. Çünkü telefonumun zihnimi uyuşturmasından rahatsızım ve daha berrak düşünebilmek istiyorum. “

Geçen hafta, akıllı telefonumdan kurtulma planımı nedenleri ile birlikte paylaşmıştım. Aslında bu planı iki hafta önce yapmıştım. Paylaştığım konuları en azından iki hafta deneyimledikten sonra paylaşmaya dikkat ediyorum.

 

KURTULDUM GALİBA

İlk iki gün harikaydı. Telefonumu ne kadar kullandığımı ölçen quality time uygulamasının göstergeleri 6 saatten 1.5 saate düştü. Bildirimleri kapatmam, çok fazla oynadığım oyunu silmem oldukça faydalı oldu. Telefondan kurtulmuş olma duygusunu abartılı şekilde yaşıyordum. Yaşadığım anın çok daha fazla içine girebildiğimi fark ettim. Hafiflemiş ve dinç hissettim.

Çevreden “Nerdesin sen? Sana ulaşamıyoruz.” gibi bir dönüt almadım. Bu zaten hayatımdaki çoğu insanın alışkın olduğu bir durumdu. Sık iletişim kurduğum iki üç kişiyi de bu kararım hakkında önceden bilgilendirdiğim için kimse, telefon kullanmamak dünyanın sonuymuş gibi davranmadı.  

 

TAM KURTULAMADIM MI YOKSA?

3. gün telefon ile sık iletişim kurmamı gerektiren durumlar oldu. Mesaj yazacağım sayfa açık bir şekilde beş dakika düşündüğüm oldu. Böyle zamanlarda bildirimleri kapatmak çok da işe yaramadı. Acaba mesaj var mı diye sürekli telefona bakıp durdum. 3. Ve 4. günler, dış etkenlerden ötürü kaygılarım olan günlerdi ve bu günlerde alışkanlığımı yönetmek konusunda iradeli davranamadığımı fark ettim. Telefonu kullanma sürem 5 saate çıkmıştı. Gerçi bundan ekranı açık bir şekilde masada unuttuğum ve online sözlük kullanması için arkadaşıma verdiğim süreyi çıkartırsak aslında 3 saat gibi bir zaman ediyor tam kullanma sürem.

 

BU SEFER BİRAZ KURTULDUM

3. ve 4. Günlerde bir açığımı yakalamıştım: Canım sıkkın olduğunda kararlarım konusunda iradesiz davranabiliyorum. Burada en önemlisi “İşte bak, yine 5 saat kullandım. Başaramadım.” diye düşünmemem oldu. Defalarca başaramasam da denemeye devam etmek, bırakmaktan daha iyi bir şey.

Sonraki günün sabahında beynim bana “Canın sıkkın, hadi telefona bakalım.” dediğinde, “Yoğun telefon kullanımının canımı sıkan konuyu çözemeyeceğini biliyordum. Ben telefon kullanmadığımda hayat durmayacak ya da bir firma battığını ilan etmeyecek. Sağlam temelleri olan sistemlerin, bir gün kafa dinlemek istedik diye çökeceğini sanmıyorum” dedim ona.  

Belki ilgisiz durabilir ama en çok da hareket etmenin ve spor yapmanın faydasını gördüm. Telefonu yoğun kullandığım günler, biraz ağrım olduğu için spor yapamadığım günlerdi. Öyle çok büyük bir şeye gerek yok. Mesela ne zaman uyuşuk bir şekilde yatağıma geri dönsem, en azından ayaklarımı havada bisiklete binmişim gibi hareket ettiriyorum. Böylece sorgulamaksızın ve uyuşuk bir bilinçle karar almamı sağlayan mekanizma dağılıveriyor. Kendime geliyorum. 

 

KURTULDUM DA NE OLDU?

Çok güzel oldu.

·         Sabahları telefonuma dokunmadan önce beş dakika da olsa spor yapmaya zorladım kendimi. Bu alışkanlık bana enerji verdi ve beni her anlamda dinç kıldı.

·         Çalışırken telefonumu diğer odada bıraktım. Mesajlaşma uygulaması için otomatik yanıt vericiyi etkinleştirdim. Böylece acil bir durum olmadıkça ya da aranmadıkça yazılı mesajlar için telefonuma bakmadım. Bu önümdeki işe çok daha iyi odaklanmamı ve daha kısa sürede daha iyi işler çıkartmamı sağladı.

·         Dışarı çıktığımda müzik dinlemeyi çok sevsem de bazen telefonu çantama attım ve bakmadım. Böylece etrafımdaki görüntüleri ve seslerin fark etmediğim boyutlarını fark etme şansım oldu. İnsanlarla iletişim kurdum, hikayelerini dinledim. Kendi hayatımda figüran olmak yerine, gerçekten deneyimledim yaşadığım günü.

·         Kesinlikle kendimi daha özgür hissettim ve insanların telefonlarından kafalarını kaldırmayışının nasıl göründüğünü izlemek ilginç oldu.


Şimdi bu davranışı sürdürmek mesele. Hala ilgimi çeken bir konuşma olduğunda, birkaç saat yazışırken bulabiliyorum kendimi. Yine de devam ediyorum üzerinde çalışmaya. En azından bu konuda eskisinden daha bilinçli olmanın getirdiği bir uzaklık var. 

 Bir iş yaparken ona konsantre olup, telefonun yokluğunu hissetmeyecek kıvama geldim. Şimdilik bu benim icin yeterli, ama yavaş yavaş daha ileri gitmeyi düşünüyorum.

Sen günde kaç saat telefon kullanıyorsun?

Sence akıllı telefon kullanımını azaltmak gerekli mi?

Bu alışkanlığı sürdürmek için bana tavsiye edebileceğin bir şeyler var mı?

 sonsehirbukucu@gmail.com adresinden ulaşabilirsin bana.

                                                                   Özgür kalman dileğiyle...

.

08-10-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir