Çirkinlikten Doğan Güzellik - Şeyda Akgül (Sosyolog )

Çirkinlikten Doğan Güzellik - Şeyda Akgül (Sosyolog )

A+ A-

Güzellik algısı toplumdan topluma zamandan zamana farklılık göstermektedir. Güzellik en çok kabul edilen anlamına da gelebilmektedir.

Her insanda kabul edilme ve beğenilme isteği mevcuttur. Bundan dolayı en çok tercih edilen ve kabul görülen yani beğenilen şeye bürünme isteğidir. Geçmiş zamandan günümüze fiziksel olarak güzellik algısı farklılık göstermiştir. Örneğin bazı kabilelerde dudak büyütme bazılarında boyun uzatma, ayak küçültme, vücuda resimler çizme gibi örnekler mevcuttur. Bunlardan ilginç olanların bazılarını incelemek ve nedenlerini öğrenmek isterim. Bazı toplumlarda ilginç gelen fiziksel değişimleri inceleyelim.

Karen Long Neck kabilesi: Küçüklükten itibaren boyunlarına taktıkları halkalarla zürafa kadınlar olarak bilinen bu kabile kadınları sadece boyunlarına değil kol ve bacaklarına da pirinçten yapılmış bu diskleri takmaktadırlar. Kız çocukları beş yaşından itibaren takmaya başlarlar. Bunu yapmalarının temel nedeni köle tacirlerine çirkin görünmek olsa da günümüzde güzellik için bu geleneğe devam edenler mevcuttur.

 

Mursi kabilesi: Dudaklarına disk takmalarıyla bilinen kabile 15-16 yaşından itibaren dudaklarını deldirip kilden yapılmış diskleri takmaya başlarlar. Zamanla disk büyütülür. Kadınların bunu köle olmaktan kurtulmak için yaptıkları bilinmektedir.  Bu kabilede güzellik için yapılan şey vücutlarına yaptıkları şekilli kabarcıklardır. Ne kadar kabarcık varsa o kadar çekici oldukları düşünülmektedir.

Lotus ayak: Çin’de güzellik için 5 yaşından itibaren kız çocukların ayakları bağlanarak 8 cm olan ayakkabılara sığdırmaya çalışılan bir gelenektir. Bu geleneğe göre ayaklar ne kadar küçükse o kadar güzel ve statü sahibisindir.

İncelediğimiz birkaç uçuk örneklerden çıkarılan sonuca baktığımızda toplumda bir şekilde var olma çabası olduğunu görmekteyiz. Kimi beğenilmek kimi beğenilmemek için yapılan bu gelenekler bir şekilde toplumsal dayatmayı ve insanın kendi fiziksel doğallığından taviz vermesine yöneliktir. Genellikle kadınların kendi bedenlerinde yaptıkları değişiklikler daha iyi bir yaşam için yapılmıştır. Kölelikten kurtulmak için ve daha iyi bir statü için yapılan bir dönem gelenekselleşmiş bu uygulamalar çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına da neden olmuştur.


Kaynakça

https://www.pexels.com/tr-tr/

26-04-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir