Kendimizi Dinlemek    'Tuğba Doğru'

Kendimizi Dinlemek 'Tuğba Doğru'

A+ A-

  Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. ‘’Her şeyin başı sağlık.’’ atasözünde bahsi geçen sağlık durumu yalnızca fiziksel. Elbette ki öyle. Geçmişte sağlığın tanımı, hastalıklardan uzak olma olarak ifade edilirdi. Fakat çağdaş sağlık anlayışında, Dünya Sağlık Örgütünün tanımından da anladığımız üzere, tam bir iyilik halinde olmamız için fiziksel sağlıktan daha fazlasına ihtiyacımız var. Harvard Yetişkin Gelişim Çalışmasında takip edilen en mutlu adaylar, 80 yaşlarında bedenen daha çok acıları olduğu günlerde bile ruhen mutlu olduklarını belirtirken, mutsuz ilişkileri olan adaylar bedenen çok acıları olduğunu ve bunun duygusal acıyla daha da arttığını bildirdi. Bu ve diğer etkenler bir araya geldiğinde, 75 yıl süren araştırmanın tek sonucu, iyi ilişkilerin bizi daha mutlu ve sağlıklı tuttuğuydu.

  Peki, hem kendimizi hem de çevremizdekileri fiziksel yönden korumamız için sosyallikten uzaklaşmamız ve üst düzey dikkat etmemiz gereken ve ne kadar süreceğini tam olarak bilemediğimiz bu günlerde, sosyalliğin bir anda neredeyse sıfırlanmasının bize geri dönüşü nasıl olacak? Buna ek olarak, zamanın büyük bir kısmını ev dışındaki yerlerde geçirirken hatta belki evi yalnızca uyumak için kullanırken, evden dışarı iş harici, evden çalışamıyorsak, çıkmamak da bir gereklilik. Bunların düşüncesi de birçoğumuzu ciddi anlamda etkiliyor ve endişelendiriyor. Şu an evrensel olarak yaşadığımız, farklı zaman ve yaşantılarda bireysel ya da toplumsal olarak yaşayabileceğimiz bu durumu bir kriz anı olarak değerlendirirsek, ne yapabiliriz?

  Günlük yaşantımızın koşuşturmasında vakit ayıramadığımız fakat aslında ruhumuzun ihtiyacı olan şeyleri belirleyip onlara bu süre içerisinde yönelmek, tehlike geçtiğinde krizi fırsata çevirmiş olmamız ve sonrasında, koşuşturma esnasında neden bunlara vakit ayırmadığımızı sorgulamamız yapabileceğimiz belki en etkili şey. Ruhumuzun ihtiyacı olan şeyler dediğimizde aklımıza ilk gelen şeylere yani kitap okumaya, film izlemeye, resim çizmeye, yazı yazmaya, oyun oynamaya, spor ve meditasyon yapmaya ek olarak vurgulamak istediğim; dinlenmek, sadece bedenimizi değil zihnimizi ve ruhumuzu dinlendirmek, dinlemek, düşünmek yani kendimizi dinlemek. Farklı yollar, farklı yönler, farklı tarzlar düşünmek, keşfetmek.

  Şöyle ki, mevcut duruma geldiğimizde, uzun zamandır okumayı istediğimiz o rafta bekleyen kitabı okumayı ertelediğimizin zaten farkındaydık, peki sırf kendimizi dinlemeye vakit ayırmadığımız için ertelediğimiz kararların, anların, başlangıçların ya da sonların farkında mıydık?

 

   /’’Dünyada sadece iki sınıf insan vardır. Doktorlar ve hastalar.’’ Rudyard Kipling/


Kaynakça

Van Gameren, E. (2008). Labor Force Participation of Mexican Elderly: The Importance of Health. Estudios Económicos, 23(1 (45)), 89-127. Retrieved March 18, 2020, from www.jstor.org/stable/40311539

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness/transcript

18-03-2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir