Bu Yazıyı Okuyan Zayıflıyor!   'Gökçe Orakcı'

Bu Yazıyı Okuyan Zayıflıyor! 'Gökçe Orakcı'

A+ A-
HERKESİN MERAK ETTİĞİ KONU : ZAYIFLAMAK !
 
Diyetisyen denince tek çalışma alanımız zayıflama gibi görünse de diyetisyen kimdir önce ondan bahsedelim.
Nam-ı diğer ‘besibilimci’. Biraz komik ama doğru vallahi.
 
Diyetisyen;  büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda, bireysel ve toplu beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimi sağlayan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren; doğuştan ve sonradan oluşmuş hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren ve eğitim programı uygulayan sağlık meslek dalıdır. Yani! Gökçe değil ! Diyetisyen Gökçe Hanım diyeceksiniz! :) 
 
Günümüzde şekilcilik itibari ile diyetisyene en çok danışılan konunun zayıflama olması sebebiyle, mesleğimiz zayıflama uzmanı olarak nitelendiriliyor. Peki bu zayıflama ne ki böyle bir mesleğin adının önüne geçiyor?
 
Efendim; sağlıklı beslenme programına uyan her insan zaten depo yağlarından kurtuluyor ! ‘ama bizim komşu 100 kilo kas vermiş yanlışlıkla?!’ Evet.. Verir.. diyette olmazsa olmaz dediğimiz karbonhidrat, yağ ve proteini doğru oranda almadıysa verir.. İşte diyetisyen bu noktada devreye giriyor !
 
En sevdiğim 3 cümle var danışanlarıma da sıkça kurduğum;
1. ‘Diyet özgürlüktür.’
2. ‘Diyet bir ölçü bilimidir.’
3. ‘Adalet mülkün temelidir.’  Bu ayrı. Ama unutmamak da lazım !
 
Evet evet.. Doğru duydunuz sevgili okurlarım. Diyet özgürlüktür. Diyet istediğiniz her şeyden yeme özgürlüğü verir size. Çünkü diyet ölçü bilimidir. Kimi hastalıklar vardır ki, muzun içindeki potasyum bile kısıtlanmalıdır; kimi hastalıklar vardır ki diyette sadece yağ olması durumunda hastalık semptomu azalır. Ölçü ayarlandığı takdirde besinler her derde devadır.
 
Zayıflama... Çağımızın en büyük problemi. İşte bu obezite adı verilen hastalıkta fazla enerji kısıtlanır. Obezite, alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olduğu noktada baş gösteren bir durumdur. Tedavisi ise diyettir. Vücudun ihtiyacı olan kaloriyi; orantılı şekilde öğünlere dağıtırız. Böylelikle birey ihtiyacı olan kaloriyi dengeli şekilde tüketir.
 
Zayıflamada ara öğün yapmak zorunlu mudur?
Beslenme tedavilerinde vücudu 2-2.5 saatte beslemek enerji yıkımını sürekli devrede tuttuğu için önemlidir. Gün içinde sık sık beslenmek, metabolizmanın ‘depolamasını’ engeller. 6 öğün (3 ana+3 ara) beslenmenin etkisi bu yöndedir. Ana öğünler atlanmamalıdır. Ancak ara öğünler sayıca indirgenebilir.
Kahvaltı – Ara 1 – Öğle – Ara 2 – Akşam şeklinde 5 öğün tüketmek yanlış sayılmaz.
Amaç gün içinde alınacak kaloriyi maksimuma yaymaktır. Bilimsel çalışmalarda hızlı kilo vermek için fazla ara öğün yapmanın faydası görüldü. Vücudun sürekli sindirim ile uğraşması bazal metabolizma hızını yükselttiği için çalışan metabolizma kilo veriyor. 
Örnek; beslenme programınız;
 
Kahvaltı         9.00
Ara1               11.00
Öğlen             13.00
Ara 2              16.00
Akşam            18.00
Ara 3              21.00
 
Şeklinde olursa kan şekerinizin hiç düşmemesi sebebiyle asla açlık hissetmeyeceksiniz.  Paketli ürün (şeker,çikolata,cips,kraker vb.) tüketmeye ihtiyaç duymayacaksınız. Böylelikle sağlıklı beslenmeye tam anlamıyla uyacaksınız.
 
Peki zayıflarken mutlaka tüketmemiz gereken besinler var mıdır?
Aslında mucizevi besin yoktur. Tükettiğiniz anda yağ yakımını başlatan, bazal metabolizma hızını yükselten herhangi bir besin aramayınız. Yağ yakımını hızlandırmak için önemli olan dengeli beslenmektir. Peki dengeden kastımız nedir ?
 
Tabağımızı 4 yapraklı yonca hayal edersek, bir yaprağında et, 2.’sinde süt grubu, 3.’sünde sebze grubu ve son olarak tahıl grubu yer almalıdır. Bu 4’ünün de bulunması dengeli beslenmemiz anlamına gelir.
Örneğin;
100 gram et yemeği
4 kaşık yoğurt
2 dilim ekmek
Salata
 
Yağ yakımını hızlandıran pul biber, yeşilçay, ananası duyuyoruz. O yanlış anlaşılmayı da düzeltelim. Yediğiniz anda yağlarınız yanmaya başlıyor değil. Örneğin spor esnasında yağ yakımı 30. dakikada başlıyorsa; bu besinlerin tüketimi sonucunda 22 dakikada yağ yakımı başlar. Yani bu besinler yağ yakımını sadece hızlandırıyorlar. Ama tek başlarına zayıflamak için yeterli değildir.
   
Zayıflama programında YAPMAMAMIZ gereken ama en çok YAPTIĞIMIZ şeyler:
1. Ekmeği yemeği bırakmak.
2. Meyvelere yüklenmek.
3. Sürekli protein yemek.
Eğer bu 3 sık yapılan yanlışa düşmüyor ve diyetisyen kontrolünde yiyeceğiniz besinlerin ölçülerini belirliyorsanız, kendinize uygun bir beslenme programı içerisindesinizdir.
 
Bu yazımızda aslında daha çok yapmamız gereken şeyler üstünde durduk. Yapmamamız gereken şeyleri ise artık biliyoruz. Peki bunları neden yapmamalıyız J bu da bir sonraki yazımda sizlere cevap olacak J
 

Diyetisyen Gökçe Orakcı

03-04-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir