'Mucize Çaylar' - Şükriye Kocaarslan (Diyetisyen)

'Mucize Çaylar' - Şükriye Kocaarslan (Diyetisyen)

A+ A-

Çay kokusuyla görünüşüyle bizim için vazgeçilmez içecek…

Bu yazıyı okuyan kişilerin en az iki çeşit vazgeçemediği çay çeşidi vardır ya da bu kadar emin konuşmak ne kadar doğru oldu bilemedim ama evinde en az üç çeşit bitkisel çayın olduğuna neredeyse eminim mesela benim evimde tabiki siyah çay ilk sırada olmakla birlikte yeşil çay, ıhlamur ve kış çayı şimdilik hatırladığım çeşitleri…

Belki de bu kadar emin olma nedenim çay tüketiminde dünyada birinci sırada oluyor olmamız olabilir.

Peki nedir bitkisel çayların evimizin başka köşesinde bulunmasına neden olan?

Bana kalırsa başta alışkanlıklar ancak şu anda alışkanlıkların doğudan batıya kayması ya da kolay hazırlananı seçmek çay tüketimini kahve tüketimine bırakıyor gibi dursa da yine de tam olarak yerini almış görünmüyor. Tabiî ki bir diğer nedeni olan ve bu yazının içeriğini belirleyen nedeni diyet programı uygulayanların mucize içeceği olmasından olabilir.

Başlayalım o zaman bu mucize içecekten bahsetmeye…

Üniversitemin son senesinde yani 2019 da araştırma konum olan bazı bitki çaylarından ve sağlığımıza etkilerinden bu bölümde sizlere bahsetmek istiyorum. Gerçekten düşünüldüğü gibi mucize mi bu çaylar yoksa yine abartıyor muyuz acaba?

Mesela yeşil çay en bilinen ve günümüz diyetlerinin vazgeçilmezi olarak gördüğümüz çay peki bu çay gerçekten yağ yakıcı mı ?

Evet yeşil çayda bulunan kateşin ve içeriğinde bulunan diğer biyolojik aktif maddelerin etkisiyle kilo kaybına yardımcı bir yönü bulunmaktadır. Tabiî ki diyet düzenlenmeden sadece yeşil çay tüketimi pek işe yaramasa da size en uygun diyet ile bu durum sağlanabilmektedir.

Biraz da siyah çayın korkutucu özelliği olan demir eksikliğine neden olma durumundan bahsedelim…

Siyah çay ise eğer hayvan bazlı bir demir tüketimi var ise emilimini etkilememekte ancak bitkisel kaynaklı bir demir alımı var ise demirin emilmesini azaltmaktadır. Yalnız biz buradan siyah çayın demir eksikliğine neden olduğunu değil emilimini azalttığını anlarız ve bu duruma çay dışında da birçok şey neden olmaktadır. Peki ne yapmalı da bu durumun önüne geçilmeli; demir içeriği olan öğünümüzden 1 saat sonra tükettiğimiz siyah çay demir emilimini etkilemeyecektir.

Adaçayının riskli hamilelikler de tüketilmemesi ve regl sancısı olan kadınların reglini düzenlediği bir mitoloji mi yoksa gerçek mi?

İnanması güç olsa da bir çay bunlara gerçekten neden olmakta…

Adaçayı kan dolaşımını artırdığı ve bu yüzden riskli gebeliklerde kullanımı önerilmemektedir ve yine kan dolaşımını artırdığı için kadınların regl döneminde ağrıları bir nebze azalttığı için birçok kez kullanımını önermişimdir.

Mesela kuşburnu romatizma gibi eklemsel ağrıları azaltmakta, rezene çayı emziren annenin süt miktarını ve kalitesini artırmak için kullanılmakta ve Kudret narı belki de birçok kişinin duymadığı ama diyabetik bireylerin hipoglisemik etsisinden dolayı tükettiği bir diğer çayımızdır…

Mucize çaylarımız bu kadar değil tabii ki ama ben hayatımızda genel olarak karşılaştığımız ve merak konusu olan bölümlerine değinmek istedim ve yazımdan da anlaşılabileceği üzere çaylar da hiçbir besin gibi mucize değil ama bir şekilde yeme düzenimizde etkili olabilmekte ve bizim ağrılı, zorlu dönemlerimizde bizi bir nebze rahatlatabilmekte.

Burada sizlere duyduklarınızın hangi açıdan doğru olduğunu biraz anlatmak istedim. İnternette o kadar çok bilgi bulunuyor ki hangisinin doğru olduğu büyük kafa karşıklığı yaratmakta bu kafa karışıklığını çözmek bir nebze de hayatınızın bir noktasından ufak dokunuşlar yapmak istedim.

 Keyifli okumalar…


Kaynakça

bitki çaylarının sağlık üzerine etkileri-seminer çalışması-şükriye kocaarslan

yararlanılan görseller-pexel.com

25-01-2021
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir