Yoga Hakkında (II.Kısım) - Ceren Gündüz (Veteriner Hekim )

Yoga Hakkında (II.Kısım) - Ceren Gündüz (Veteriner Hekim )

A+ A-


   Yoga`nın sekiz basamaklı yolundan yani Ashtanga Yoga sisteminden bahsedeceğim bu yazımda.Sistemin temelinde kendi iç benliğimizle sağlıklı bir iletişim kurma hedefi yatar, aynı zamanda aklı ve bedeni düzenli bir şekilde arındırmak üzerine pratikleri kapsar.
    Yogaya başlamadan önce nefes pratiklerinin ayrı bir kategoride değerlendirmenin bütüncül yaklaşımları örselediğini söyleyebilirim.Yoga disipliner bir bilimdir ve hayatınıza dahil ettikten sonra yaşam biçiminiz olur.Kendi iç dünyanıza bakarak, manevi ve maddi ihtiyaçlarınıza klavuzluk yapar.
   "Yoga`nın 8 Basamaklı Yolu", Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi`den oluşur.Kavramların anlamlarını kelimelere göre daha anlaşılır.Yama, olumsuzluklardan kurtulma veya arınma olarak bilinir.Niyama, olumlu şeylerin güçlendirilmesi anlamındadır.Asana, bedensel duruş teknikleri olarak kolayca adlandırılır.Pranayama, solunum ve enerji çalışmalarına verilen genel isimdir.Pratyahara, duyuların denetimidir.Dharana, kısaca odaklanma teknikleri demektir.Dhyana, meditasyon olarak tanımlanır ve Samadhi, evrenle bütünleşme anlamındadır.
   İlk olarak YAMA`dan başlayalım, kendi içinde 5'e ayrılan OLUMSUZLUKLARDAN ARINMA anlamına gelen bu kavram, dilimizdeki "yama" anlamına oldukça benzer.Delik, yırtık yada eski bir yeri uygun bir parçayla onarma, kaplama anlamındaki yama...Yama kendi içinde şiddetsizliği(ahimsa), dürüstlüğü(satya), çalmamayı(asteya), arzuların kontrolünü(brahmaçarya) ve biriktirmemeyi(aparigraha) kapsar.
   Şiddetsizlik, merhameti ve öz şefkati beraberinde getirir daha sakin bir benlikle hareketleniriz.Fiziksel, duygusal ve zihinsel boyutta, kendimiz dahil herhangi bir canlıya incitmeden  yaklaşabilmeyi deneyimlemek, duru bir akışa girmemizi ilk koşuludur.
   Dürüstlük, kendimize ve etrafımızdaki canlılara bütüncül ve gerçekçi eylemlerle yaklaşarak, girdiğimiz duru akışın devamlılığını sağlar.
   Çalmamak, özellikle "zaman", "enerji" ve "ilgi" bağlamlarıyla eşleştiğinde daha açık bir anlama geliyor.Bize verilmeyen bir şeyin alınmaması, duru akışın devamlılığına işaret eder.
   Arzuların kontrolü, sahip olduğumuz enerjinin dengesi için oldukça önemlidir.Fiziksel arzuların gerektiği yerlerde dizginlenmesi, yüksek enerji ve dinçliğin dengeli bir akışla bilgeliğe evrilmesine sebep olur.Akış devamlılığını sürdürür.
   Biriktirmemek, bırakabilmektir.İhtiyacımız olmadan bağlandığımız şeylerin kendi yollarında devam edebilmelerine izin vermek olumsuzluklardan arınmanın son tanımıdır.
   Olumsuzluklardan  arınabilmek için bahsettiğim bu 5 ögenin, sizin için hangi anlamlarda var olduğunu bilmek oldukça önemli.Bir sonraki yoga yazıma kadar kendi hayatınızda şiddetsizlik, dürüstlük, çalmamak, arzuların kontrolü ile biriktirmemek üzerine derin düşüncelerde akışa girmenizi ve kendinize iyi bakmanızı istiyorum.Görüşmek üzere :) 


Kaynakça

Yazının görseli yazara aittir.

18-02-2024
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir