Her Şeye Evet! - Elif Gökçe Karademir (Sosyolog / Aile Danışmanı)

Her Şeye Evet! - Elif Gökçe Karademir (Sosyolog / Aile Danışmanı)

A+ A-

Nerede başladı bu hikaye?

Hayata gözlerimizi açtığımız an itibariyle bir hayat inşa edilir bizlere. Daha doğrusu olan bir hikayenin devamı niteliğindedir bize sunulacak olan.

O hikayenin kahramanları yeni dünyaya gelen bizlere kuralları öğretmeye başlar. Ve bizler hangi tür hikayenin içine doğarsak doğalım bazı kurallar hiç değişmez. Anne-baba her şeyi bilir ve onların dedikleri ikiletilmez.

Tamam annecim! Peki babacım! Evet annecim! Haklısın babacım!

Bu sesler yankılanır dünyaya geldiğin o evde. Yaşın ilerledikçe, hikayede sende ana karakterlerden olursun daha doğrusu sen öyle düşünürsün. Öyle ki kendi fikirlerinin de olduğunu keşfedersin, sende bir konu hakkında konuşabilir, fikirlerini dile getirebilirsin özgürce. Öyle olmaz mı?

 

 Mesela misafir geldi evinize herkes hoş sohbette. Senin de o konu ile ilgili düşüncelerin var ve fikrini söylemek için atıldın. Annenden bir işaret geldi gözleriyle. Sana dedi ki, sus çocuklar karışmaz her şeye.

Veya baban akşam haber izliyor senin de yaşın on beş, on altı, o haberle ilgili bir şeyler söylemeye çalışıyorsun, baban dinlemiyor. Sana diyor ki aslında, sen ne anlarsın ben ne diyorsam o doğrudur.

 Okulda bir gün sınavın var çok iyi geçti diyelim ki,öğretmen sonuçları açıkladı doksan beklediğin sınavdan altmış almışsın. Öğretmene itiraz ettin: ‘Öğretmenim bir yanlışlık olmalı ben yüksek not bekliyordum.’ Öğretmen; ‘ama fazla verdiysem düşürürüm notunu’ dedi. Ve sende sustun, peki öğretmenim deyim yerine geçtin.

 Geldin yirmi beş yaşlarına evlendin. Bir süre zaman geçti ve sen beklediklerini bulmadın kurduğun yuvada. Duyguların incinmiş kimse görmemiş, anlamamış.

Neden?

 Anlatamamışsın çünkü ben de böyle hissediyorum, bu şekilde düşüyorum diyememişsin. Kendinde o cesareti ve güveni bulamamışsın. Çünkü bu kelimelerin ne anlama geldiği sana öğretilmemiş. Sana yazılan o hikayede bu kelimeler yer alsa da, nasıl kullanacağını kimse sana göstermemiş.

Sen o yüzden duygularını ifade edemiyorsun.

Sen bu sebeple fikirlerini paylaşamıyorsun. Hep endişelisin. Yanlış bir şey söyler miyim, bana gülerler mi, söylesem ne olacak, ben başarılı değilim, akıllı değilim… bu cümleler yankılanıyor hep kafanın içinde. Ve en sonunda değersiz hissedip kendini o güzel hikayeni sen oluşturmuyorsun. Yazılana bağlı kalıyorsun.

 

EVET ben bilmem siz daha iyi bilirsiniz!

 

Bu her şeye evet diyenler aslında kendilerinin farkındadır her zaman.

Bir şeyler ters gittiğinde, göğsüne sıkıntı bastığında, heyecanını sevincini üzüntüsünü içinde yaşadığında, kendini yalnız hissettiğinde , canı yapmak istemiyorken evet dediğinde, kendi isteklerini değil de karşısındakinin isteklerini yaptığında…

Kısacası her ‘BEN’ diyemediğinde ‘HAYIR’ diyemediğinde…

Ne yapmalı peki?

Farkına vardığınız an uzaklaşın o hikayeden. Ve kendi hikayenizi bulmaya çalışın. Siz kimsiniz? Nelerden hoşlanırsınız? Sizi mutlu eden şeyler neler? Kendinize bu soruları sorun ve cevaplamaktan asla korkmayın. Siz HAYIR kelimesini kullandığınız zaman dünya yıkılmayacak. Karşınızda ki kişi yok olamayacak. Aksine sizin varlığınızı kabul edecek. Bu yolda kaybettikleriniz olacak elbet, ama kazanacaklarınız her şeye bedel olacak. Kendinizi keşfedeceksiniz ilk önce. Ne istediğinizi bilecek, kendinize güveniniz artacak. Gelecek nesillerinize en değerli hazinelerden birini sunabileceksiniz. Ve bu hayat hikayenizin en keyifli bölümü olacak.

 

Unutmayın; siz çok özelsiniz ve çok ama çok değerlisiniz. Siz kendinize değer verdikçe parlayacaksınız ve hikayenizin kahramanı siz olacaksınız.

 

Şimdi var mısın bir HAYIR demeye?

18-04-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir