Sen Ben Biz - Sinem Elci (Sosyolog)

Sen Ben Biz - Sinem Elci (Sosyolog)

A+ A-

Yaşam bizlerin içinde bulunduğu birer fanustur. Her bir insanın kendi benliğini yaşadığı ve geliştirdiği alanları vardır. Biyolojik olarak diğer varlıklardan farklı olmamız aslında bu yaşamı da farklı yaşayacağımız anlamına gelmemektedir. Kendi varlığımızı diğer topluluklara yani yaşamın içinde olan diğer varlıklara kanıtlama isteği beraberinde “Biz” kavramını ortaya çıkarır. Biz olmak belki de insanlık doğasında en değerli anlama sahip kavramdır. Yaşadığımız toplum her birey için ilk önce kendi bireyselliğinden önce diğer bireylerin varlığı ile biz kavramını aşılamaktadır. Bu devam eden süreçlerde bireylerde “Biz” kavramından “Ben” kavramına geçiş olmasını zorunlu tutmaktadır. İnsanlık bu geçiş durumunda özellikle içinde bulunduğu toplumun hem kültürel hem de sosyal yansımalarının dönütü olarak bir içselleştirme yaşar. İçselleştirme bireyin toplumsal bir varlık olurken aslında bunun bir birikim (sosyal olarak) ve süreklilikler dahilinde gerçekleşeceğini gösterir. Bireyselleşme durumunda aslında toplumun daha fazla zarar görmesi bu durumun alışılmışın dışında gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkar. Bizler toplumun içinde bulunduğu durumu insanların davranışları ve bakış açıları ile değerlendirdiğimizde sosyal bir varlık olmak aslında “Sen” varsın düşüncesinin temelinde gerçekleştiğini görebiliyoruz. İnsan kendi varlığını kanıtlayabilmek için karşısında kendisi gibi “Ben” olan aslında “Sen” olan varlığı yani diğer bir insan ihtiyacına her zaman muhtaçtır.

“Sen, Ben ve Biz” birbirlerini tamamlayan ve geliştiren kavramlardır. Toplumsal normların insanlara atfetmiş olduğu kalıplaşmış bakış açıları, bizlerin yaşantısında özellikle yaklaşımlarımızı etkiler. Sosyal yaşantı bizlerin aslında en önemli yaşantısal faktörlerimizi geliştirdiğimiz ve ilerletme gördüğümüz alandır. Bunu değerlendirmek ya da bir ölçü sağlamak kendi deneyim ve görülerimizle şekillenir. Bu açıdan ilk başta insan olmanın birey olmaktan geçtiğini bilmeliyiz. Sadece yaşamak için ya da sadece var olmak için bir hayatı değil insan olmanın aslında bizler için çok daha fazlası olduğunu bilmeliyiz. Bu bilinç gelişiminde bizi bekleyen sosyal yaşam ise sadece birey olma dediğimiz durumun devamında sosyal varlığımızın da hayat bulduğu ve geliştiği durumu gözler önüne serer.

Varlığımızın bizlere sunmuş olduğu sosyalleşme isteği insanlık için çok gelişmiş ve ileri düzey beklenen bir davranış değildir. İlk dönemlerden itibaren yaşamın varlığının kanıtlandığı ve insanlığın gelişimsel evrimini sürdürdüğü ölçüde sosyal bir varlık olması da bu süreçte evrime uğramaktadır. Bu evrimsel çağların bizlere gösterdiği ölçüde çok boyutlu olarak insanlık “Ben” düşüncesini yaşamış olduğu sosyal durumlarla “Biz” düşüncesine çevirmiştir. Bu durumda insan en öncesinde ben tekim ve birim düşüncesi hakimken devam eden süreçte bireyde “benimle beraber sende varsın” düşüncesi “Sen” ortaya çıkmış ve bu yapısal olarak sosyalleşmeyi sağlamıştır. Biz düşüncesi sosyal olma ve bunu sürdürme anlayışıyla hakim olmuştur. İnsanlık gelişimsel olarak sürekli ilerleme ve değişme gösterir. Bizler bu değişime ve ilerlemeye ne ölçüde uyabildiğimize ve ne boyutta bir ilerleme kaydettiğimize bakarak yaşantımızı şekillendirmeliyiz. İnsan olmanın, insan kalabilmenin en önemli ölçütünün “Biz” olabilmekten geçtiğini toplumsal olarak bilmemiz gereken bir unsurdur.


Kaynakça

https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/business-team-success-metaphor-gm1407737298-458839278?phrase=toplum

31-10-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir