Sadhu Tahtası: Çivilerin Üzerinde Durmak - Tuğba Özcan (Yoga)

Sadhu Tahtası: Çivilerin Üzerinde Durmak - Tuğba Özcan (Yoga)

A+ A-

İnsanlar günlük hayattaki stres ve problemleri aşmanın, ruhlarıyla yeniden bağlantı kurmanın, yaşamın gerçek amacını bulmanın ve dünyayla barışmanın yollarını arıyorlar. Zihnin nasıl çalıştığını anlamak ve düşüncelerin esiri olmaktan çıkabilmek için bedenle yapılan çalışmalar bize bir araç oluyor.

Beden ile çalışma yapmanın farklı bir yönteminden bahsetmek istiyorum. Sadhu Tahtası olarak bilinen çivili tahtaların üzerine ayakta durma prensibine dayanan uygulama ile, akupunktur noktalarına yapılan baskı ile vücutta iyileşme, arınma ve yenilenme süreçleri devreye sokulabiliyor.

Sadhu çivili tahtalarıyla ilgili birkaç efsane var. Yüzyıllar önce, Hindistan’da sadhuların (hayatlarını manevi bir yola adamış insanlar) çıplak ayakla Himalaya dağlarına hac yaptıkları söylenir. Bu tür uzun yolculuklar ciddi hazırlık gerektiriyordu, bu yüzden kararlılıklarını, iradelerini ve ruhlarını eğitmek için Sadhular çivili tahtalar üzerinde durarak hazırlanıyorlardı. Sanskritçe'de "sadh" kelimesi hedefe ulaşmak, bir şeyin üstesinden gelmek olarak tercüme edilir.

Korkularıyla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmenin bir yolu olarak sadhu tahtasıyla yolculuğa çıkan sadhuların öğretisi günümüze kadar ulaşıyor. Çivili sadhu tahtaları, insanların vücutlarıyla bağlantı kurmasına ve sinirsel stres ve yorgunluğu gidermesine yardımcı oluyor.

Refleksolojiden bildiğimiz üzere ayak tabanında 7000’den fazla sinir ucu bulunuyor ve  ayaktaki her bir refleks noktasını aynı anda uyaran çiviler sayesinde, tahta üzerinde durmak, kişinin iç enerjisini harekete geçiriyor. Neşe ve güç artışı hissetmeye yardımcı oluyor.

Çiviler üzerinde dururken ayaklardaki akupunktur noktalarına baskı yapılır. Bu, iç sistemlerin ve organların çalışmasını dengeler, vücudu güçlendirir ve iyileştirir. Tahtanın üzerinde duran kişi, kaldığı süreye göre hafif bir transa girebilir. Manevi uygulama enerji tıkanıklıklarını ortadan kaldırır. Bedendeki enerji kanallarının açılması, hastalıkların iyileşmesine sebep olur.

Psikolojik ve ruhsal düzeyde ise kişinin iradesi eğitilir; duygular ve zihin üzerinde kontrol sahibi olma pratiği için meditasyonla beraber kullanılır.

Sadhu tahtası üzerinde bir süre durduktan sonra, kişinin ayakları  maksimum gevşediğinde, aşağıdan yukarıya tüm vücuttan bir rahatlama dalgası geçer. Ve bu yayılan dalga, bazı kas kıskaçlarını ve blokajları ortadan kaldırır.

Bu sürede, durgun bir enerji/yaşam gücü kıskaçlardan ve bloklardan salınmaya başlar ve bu nedenle vücutta titreşimler başlar. Vücut titremeye başladığında, asıl mesele kendinizi zorlamamak ve zihninizde neler olup bittiğini analiz etmeden kalabilmektir. Olan biteni maksimum düzeyde kabullenmek, bunu yaşamaya izin vermek sadhu tahtası üzerinde durmanın fizikselden çok zihinsel bir irade geliştirme yolu olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de kullanımı çok yaygınlaşmamış olsa da, doğunun bilgeliği dünyada bir çok ülkede yeniden canlanıyor.

 

15-05-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir