Yapay Zekâ Sanat ve Sanat Eğitimini Nasıl Etkileyecek? - Oğuzhan Sivri  (Edebiyat)

Yapay Zekâ Sanat ve Sanat Eğitimini Nasıl Etkileyecek? - Oğuzhan Sivri (Edebiyat)

A+ A-

Bundan önceki yazımda resim üreten Midjourney ve Dall-E 2 gibi yapay zekâ programlarından bahsetmiştim. Yapay zekâ konusundaki gelişmelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor, sadece sanat alanında değil birçok alanda. Bu yazıda, alanım olan sanat ve sanat eğitiminin yapay zekâdan ne şekilde etkileneceğini ele almaya çalışacağım. 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yapay zekâ bugün ortaya çıkmış bir teknoloji ve kavram değil, yıllardır geliştirilmekteydi ve bugünlerde gelişiminin olgunlaştığını, daha somut hale geldiğini görebiliyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ ve robot teknolojisi ile ilgili çoğumuzun şaşkınlık ile karşılayacağı haberleri duymaya devam edeceğiz.

Yapay zekâ ile ilgili yıllardır merak edilen konu şu idi: Yapay zekâ sanat icra edebilir mi? Ve galiba cevabı bu yıl net bir şekilde verilmiş oldu: Evet, edebilir. Yapay zekâ teknolojisinin ilk önce sanatı hedef alması ve ona meydan okumak istemesi ise çok normal. İnsanın duygularını ve hayal gücünü taklit edilebilirse bu, yapay zekâ için büyük bir başarı olacaktı ve son günlerde gördüğümüz gibi bunu büyük ölçüde başardı. Henüz eksikleri olsa bile sadece birkaç anahtar kelimeden saniyeler içerisinde harika resimler üreten yapay zekâ programları bunun en büyük ispatı. Üstelik bu programlar gün geçtikçe özel kullanımdan çıkarılarak genel kullanıma açılmaya başlandı. Cep telefonumuzda veya tabletimizde bile kullanıma hazır hale getirildi. Ayrıca belirtmek gerekir ki sadece resim değil; yazı, 3D modelleme ve video üreten yapay zekâ programları da geliştirilmeye devam ediyor. 

 

Merak edenler için diğer yapay zekâ teknolojileri ile ilgili haberler: 

Google’ın Deep Mind isimli, video oluşturan yapay zekâsı  Link

Google’ın Wordcraft isimli, yazılar oluşturan yapay zekâsı Link

Google'ın Dreamfusion isimli, 3D nesneler üreten yapay zekâsı  Link

 

Peki, bu gelişmelerden sanat ve sanat eğitimi nasıl etkilenecek? Görünen o ki sanatçıları önümüzdeki günlerde daha zor zamanlar bekliyor. Yapay zekânın bu kadar kaliteli görselleri saniyeler içerisinde üretmesi bu alanda işten çıkarmaları da beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bazı şirketlerin reklam görsellerini yapay zekâ programlarına yaptırdığı geçtiğimiz günlerde haberlere yansıdı. İnsan, özgünlük konusunda yapay zekâ ile mücadele edebilir fakat hız konusunda bu mümkün değil. Video oyun tasarımcısı ve tasarımcı Masahiro Ito Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda şu şekilde bir ifadede bulundu "Gerçekçi resimler fotoğraf tarafından öldürüldü, gerçekçi dijital resimleri ise gelecekte AI (Yapay Zekâ) tarafından oluşturulan görseller öldürecektir. Bu yüzden 'geleneksel dijital sanatçıların' başka değerler bulması gerektiğini düşünüyorum." 

Öyleyse durum bu noktaya kadar gelmişken sanat eğitimi bundan nasibini nasıl alacak? Yapay zekâ, sanat eğitiminin de mi sonunu getirecek? Sanat eğitimi veren kurumlar yetiştirmeye çalıştıkları insanları tasarımcı, sanatçı ve eğitimci olarak hayata hazırlar. Yapay zekâ bu kadar kuvvetli şekilde gelirken ve gün geçtikçe gelişirken kurumların işlevi ne olacak? Kimse hobi harici maddi kaygı gözetmeksizin sanat yapmayacağına göre, bu soruların ciddi şekilde düşünülmesi gerekiyor. 

06-11-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir