(S)empatik Olmak   'Tuğba Doğru'

(S)empatik Olmak 'Tuğba Doğru'

A+ A-

   Empati, bir insanın karşısındakinin duygu ve düşünme durumunu onun gibi düşünüp anlamaya çalışmasıdır. Kişi, başkalarının neyi neden yaptığını anlayabildiğinde zor durumların üstesinden gelme konusunda daha başarılı olur. Empati sahibi olmak dünyaya daha geniş bir bakış açısından bakmayı, daha iyi insan ilişkileri kurmayı sağlar ve bu yönlerden ele alındığında bir gerekliliktir. Yazının bu kısmına kadar okuduğumuzda hepimiz empatinin ne olduğunu bildiğimizi, bunu günlük hayatımıza uygulamaya çalıştığımızı ve hatta başardığımızı düşünebiliriz. Fakat çoğu zaman yaptığımız ya da yapmaya çalıştığımız, empatiyle çok ince bir çizgiyle ayrılmış olan şey: sempati.

   Sempati, bir insanın karşısındakinin duygu ve düşüncelerinin aynısına sahip olmak demektir. Karşısındakiyle acı çekip, onunla sevinmektir. Empatide ise anlamak esastır. Örneğin bir doktor bir hastayı kaybettiğinde, hasta yakınına bunu söylemesi gerekir ve bunu yapma şekli için empati kurar. Karşısındakinin acısını anlayarak buna göre bir konuşma yapmaya çabalar. Sempati ise, doktorun oturup hasta yakınıyla beraber aynı acıyı hissedip onunla birlikte üzülmesidir. Bu tarz bir örnekte farkı çok net bir şekilde görebiliyoruz ve hatta bize mantıksız bile gelebiliyor. Fakat yaptığımız şey aslında çoğunlukla bu.  

   Bizim günlük yaşantımızdaki davranış şeklimiz bu tanımlardan hangisine daha çok uyuyor? En yakın arkadaşımızın bir derdini dinlediğimizde onu anlamaya çalışıp ona buna göre mi davranıyoruz, yoksa onun derdine ortak mı oluyoruz? Bu soruların cevabını verdikten sonra empati olarak yaptığımızı düşündüğümüz şeyin aslında sempati olduğu sonucuna varırsak, bu iki tanım arasındaki farkı tam anlamıyla kavradıktan sonra empati kavramını hayatımıza doğru bir şekilde uygulamanın vakti gelmiş demektir. Çünkü sempati kendi içinde bambaşka bir dünya, empati olarak düşünülüp uygulandığında ise yanlış bir yoldur.

    /’’Ben fazlasıyla ciddiye almıştım, küçükken babamın bana birini üzdüğümde söylediği o sözü. ‘’Kendini karşındakinin yerine koy.’’ Ve ilk başlarda bunu o kadar çok yapmıştım ki, bir gün geri dönüş yolunu yani kendimi bulamadım.’’ Hakan Günday-Kinyas ve Kayra/


Kaynakça

http://www.gozlemci.net/

25-08-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir