Süt İçmezsen Büyüyemezsin  'Gökçe Orakcı'

Süt İçmezsen Büyüyemezsin 'Gökçe Orakcı'

A+ A-
SÜT
 
İlk tanıştığımız besin; süt. İçiyoruz da nedir bu süt? Hadi başlayalım...
 
Süt tüm memelilerin hayata tutunmasını sağlayan ve tattıkları ilk besindir. Tüm memeliler yavrularını süt ile beslerler ancak insanoğlu hayvanların meydana getirdiği sütlerden yararlanmayı çok eski devirlerde öğrenmiştir. Bir çok yerde inek sütünün haricinde koyun, keçi, manda ve deve gibi hayvanların sütlerinden de faydalanılır.
 
Peki en çok tüketilen inek sütünün bileşenleri nedir ki? Süt içince neler alıyoruz vücuda? J
 
-sıvı formda olmasından da anlayacağımız gibi %87.5 oranında su
-hayvansal kaynaklı %3.5 protein
-hayvansal kaynaklı %3.5 yağ
-%5 karbonhidrat
 
Mineral bakımından da zengin olan süt, günlük 2 porsiyon tüketildiğinde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayrıca A vitamini ve B grubu vitaminlerin bir çoğunu da barındırır.
 
Çok sevdiğim bir öğretmenim var ve der ki ‘Süt demir ve C vitamininden zengin derseniz hakkımı helal etmem J’. Doğru duydunuz. Süt demir ve C vitamini açısından fakir bir besindir.
 
İnsanlar için oldukça değerli olan bu besinde mikroplar kolayca ürerler. Bunun önüne geçmek için Pastör Baba’mız bir yöntem geliştirmiş ve yaratıcı olarak kendi adını bu işleme vermiş.
 
Sütteki mikroorganizmaları ayırmak için uygulanan birkaç yöntem var. Bunlardan da akla ilk geleni pastörizasyon işlemi. Bu işlemde süt kısa süre yüksek sıcaklıkta ısıtılır, ardından soğutulur ve steril şişelerde depolanır.
PASTÖRİZASYON İŞLEMİNDE YARARLI BAKTERİLER YAŞARKEN ZARARLILAR ÖLÜR J..
 
Bir de UHT sütler var. Pastörizasyondan farklı olmak üzere daha yüksek sıcaklıklarda daha kısa süre süt ısıtlır ve soğutulmadan steril şişelerde depolanır. Uzun ömürlü tetrapak sütlerde ZARARLI BAKTERİLER İLE BİRLİKTE YARARLI OLANLAR DA ÖLMÜŞTÜR L
 
Bir de kaynatma yöntemi vardır ki herkesin evinde şahit olduğu J
 
Herkes süt içmese de ürünlerini muhakkak tüketmiştir. Bunlardan akla ilk geleni yoğurt olsa da peynir, kefir gibi farklı mayalarla üretilen süt ürünleri de soframızın vazgeçilmezi.
 
Süt denince akla sadece  inek sütü de gelse, manda veya keçi sütü yaygın tüketilen ürünler. Manda sütü; inek sütüne göre daha yüksek kalorilidir çünkü inek sütüne göre daha yağlıdır. Dolayısıyla 1 bardak manda sütünden alacağınız kalsiyum da inek sütüne göre daha yüksek olacaktır.
Keçi sütü; inek sütü ile manda sütü arasında yağ ve kalsiyum değerine sahip olan bu sütte de folik asit ve A vitamini gibi bazı vitaminler oldukça azdır.
  
En çok sorulan sorulardan biri ise süt tozu J
 
Aslına bakarsanız sütü buharlaştırarak içindeki suyu çıkarma yöntemi ile oluşturulur. Yani teorikte süt tozunu tekrar su ile buluşturursak süt elde ederiz J
 
Sütün diyetteki yerine gelecek olursak;
 
Hayvansal kaynaklı protein olan sütün günlük 2 porsiyon tüketilmesi kalsiyum ihtiyacımızı karşılamakta. Aynı zamanda içerisinde yağda eriyen vitaminlerden olan A vitamini de almış oluyoruz. Ancak son zamanlarda duyuduğumuz bu laktoz intoleransı işin içine giriyor. Bazı bireylerde özellikle süt içtikten sonra yaşanan şişkinlik, gaz şikayeti, ishal veya ciltte kaşıntı-döküntü yaşanması sütün içerisindeki laktoz adı verilen karbonhidrattan kaynaklı olabilir. Gel gelelim bu bireylerde süt türevi ola yoğurt yendiğinde bu sorun yaşanmıyor olabilir. İşte bu noktada sütün yoğurda dönüşürken laktozunun bir kısmını kaybettiğinden bahsetmeliyiz. Yani sütün içindeki yüksek laktoz rahatsız ederken; yoğurdun içindeki laktoz sindirim problemine sebep olmayabilir.
 
Onun dışında bu yazıyı okuyan kaslı ağabeylerim için de bir şeyler söylemeliyim. Son zamanlarda daha sık duyuyorum ki; spor yapan ve vücut geliştiren bireylerde süt tüketiminden, deri kalınlığını artırdığı için oldukça kaçınılıyor. Sütün içersinde bulunan %85 oranındaki kazein deri kalınlığına sebep oluyor. Deri inceltmek için de bir süre sütten muaf kalmak doğru mu? Süt yağ yakımını artırıcı etkiye sahip olan kaliteli bir besindir. Bu sebeple deri kalınlığını inceltmek için zengin besin içerikli sütü çıkarmak doğru olmaz. En iyisi bol su içerek bunu dengelemek olur.
 
Yağsız süt içsem daha kolay zayıflar mıyım?
 
Zayıflama diyetleri sizin beslenme alışkanlıklarınıza göre yazılmalıdır. Beslenme alışkanlıklarınızda eğer yağsız ürünler tüketmiyorsanız sütü ve peyniri bir süre yağsız tüketerek sonuca ulaşsanız da, daha sonra tekrar yağlı süt ürünleri tüketmeye başlamanız vücuda ekstra yağ alımını sağlayacaktır. O sebeple alışkanlıklarınız doğrultusunda zayıflayınız. Unutmayın ki sütten yağ çıkarma işlemi yapıldığında, yağ içinde eriyen vitaminler de sütten ayrılacağı için besin değeri oldukça düşecektir J
 

Diyetisyen Gökçe Orakcı

27-07-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir