Ayna - Sinem Elci (Sosyolog)

Ayna - Sinem Elci (Sosyolog)

A+ A-

Bakış açımızı çevremiz mi belirler? Bizler içinde bulunduğumuz dünyanın bizlere sunmuş olduğu çerçevenin izin vermiş olduğu kadarıyla mı yaşarız? Sorular insanlık tarihinin belki de en temel cevap verilmesi gereken sorularıdır. Çevre her zaman ve her koşul doğrultusunda insanlar için sosyal yaşam içerisinde en önemli etkene sahiptir. Aslında tek etken de diyebiliriz. Sosyal varlık olmamız bizlerin çevre ile uyumlu ya da uyumsuz bir birlikteliğimizi sağlar. Sürekli olarak değişime ve gelişime maruz kalmamız çevremizin de en önemli göstergesidir.

 

Bir değişim ve gelişme durumunda bizlere somut bir örnek olarak Martin Eden’ı gösterebiliriz. Özellikle bir amaç uğruna girmiş olduğu kendi yolunu değiştirme isteği, farklı ve daha iyi bir versiyonunu oluşturma çabası Eden için uzun bir zaman dilimini aldı. Hem çevresini hem de kendi iç dünyasının getirmiş olduğu farklılıklar Eden için yeni bir dünya görüşüydü. Bu yeni dünya hem kendisi için hem de çevresi için birçok değişime neden oldu. Okurken çok farklı duygular içinde yer aldığım Martin Eden bende farklı soruların ve cevapların ortaya çıkmasına olanak sağladı. Gerçekten de istediğimiz ve hayata geçirdiğimiz yapmak istediğimiz her şey tam olarak da bizim kendimizin istediği şeyler mi? Bütün yaşamımız bir amaç ve elde tutulur olarak olması gereken mi? Evet bizler insan olarak farklı bakış açılarını ve farklı hayat güdülerini kendi yaşantımızda misafir edebiliyoruz. Bunu yaparken ne kadar farklı olsa da bizim için bir değişimin ve gelişimin başlangıcı olduğunu bilmemiz bizleri rahatlatıyor. Peki bu rahatlık bizleri ne kadar büyük bir gelişime götürüyor?

 

Yaşam içinde karşılaşmış olduğumuz değişimin bizler üzerinde olan etkisi çevresel olarak çok büyüktür. Yansıyan ve yansımayan durumların bizlerin bakış açısı ile uğradığı değişimlerin bir karşılığıdır. Burada ayna görevi gören biz insanlarız. Sürekli olarak içinde bulunduğumuz durumların yansımaları ile bir yaşam sürüyoruz. Hayat bir amaç uğruna sürekli olarak gelişime uğramaktadır. Bunu bütün varlığımızla ve yaşamımızla biliyoruz. Amaçlarımız ve isteklerimiz hem kendimizin hem de çevremizin bizler için sunmuş olduğu durumlardan daha fazlası olduğunu bilmekteyiz. Aslında bunu daha çok yaşayarak ve okuyarak öğreniyoruz. Kendimizin tek bir yaşamı varken bunu deneyimlememiz ise uzun bir süreyi buluyorken bizler diğer yaşanmışlıklarla veya hayal ürünü de olsa hikayelerle bu durumları gözlemleyebiliyoruz. İnsan olmanın belki de hem iyi hem de kötü yansımasını bizler kendi açımızdan olumluya çeviriyoruz. Öğrenmemiz gereken daha birçok durum ve olgu varken bizler çevresel olarak değişim gerektiren durumlardan kaçma eğilimi gösteriyoruz. Bu durum da sosyal olarak olumsuz etkilenmemize yol açıyor. Biraz önce ayna görevi gördüğümüzü söylemiştim. Her insan hem kendi geçmişinin hem de geleceğinin aynasıdır. İçine ayna tutmayan birey çevresel olarak da bir değişim bekleyemez.


Kaynakça

https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/woman-standing-above-mirror-and-reflection-outdoors-gm182021325-28140374 https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/paper-ship-with-wind-and-cloud-drawings-gm1368088285-438163913?phrase=gemi https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/%C3%A7izgilerle-ba%C4%9Flanan-kalabal%C4%B1%C4%9F%C4%B1n-havadan-g%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm%C3%BC-gm1180187740-330528859?phrase=insan

25-09-2023
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir