Sevme Sanatı  'Özge Kahveci'

Sevme Sanatı 'Özge Kahveci'

A+ A-

İlk olarak sevgi bir tesadüf sonucu oluşan güzel duygular mı yoksa bir sanat mı olduğu üzerinde yoğunlaşalım. Erich From’a göre sevmek sanattır ve bu sanatın öğrenilmesi için belli koşulları vardır. Sevgi değerlidir bizim için ve sevgi olmadığı zaman sevginin yokluğunu hisseder yalnız kalma korkusu yaşarız. Peki bizim için değerli olan bir şeyi neden öğrenmek için çabalamıyoruz? Erich  From’ a göre bunun üç tane varsayımı var. İlk olarak çoğu kişi sevme problemini daha çok sevdiği ve daha çok sevilmeyi önemsediklerinden başkalarının sevgisini kazanmak ister.

- Zengin olursam sevilirim, yardımsever olursam sevilirim gibi düşünceler içerir.

İkinci olarak sevmenin basit olduğu fakat karşısına sevebileceği bir kişi çıkmadığı ya da kendisini sevecek kişinin bulunma ihtimalinin düşük olduğu görüşleri.

-Karşıma sevecek düzgün kişi çıkmadı ya da beni gerçekten sevecek kişiyi arıyorum tarzı cümleler çevremizden duymuşuzdur.

Üçüncü olarak âşık olma haliyle sevme eylemini karıştırmak.

-Sevginin olmadığı ilişkilerde aşık olma durumu kısa sürelidir.

                         

Sevme eylemini çocukluktan itibaren algılarız. Doğduğumuz andan belli bir yaşa kadar ‘ben’olduğum için sevildiğimiz düşünülür ve sevgi için çaba sarf edilmez. Sekiz buçuk on yaş arasında çocukların çoğu nasıl sevilirim sorunu yaşar ve sevilmek için çabalar.  Zamanla bu sevginin olgunlaşması gerekir. Olgunlaşmış sevgi ise sevdiği için sevildiğini bilir.

İlk olarak sevmeyi öğrenmek için sanat olduğunu farkına varmalıyız. Diğer sanatlarda olduğu gibi teorik açıdan bilgilendikten sonra uygulamaya geçmeliyiz. Uygularken yoğunlaşmalıyız, sabretmeliyiz, önem vermeliyiz ve disiplinli olmalıyız. İlk olarak kendimizi severek başlamalıyız. Kendimizi sevmekle bencillik bir değildir. Bencil kişi aslında kendisini de sevmez. Kendisini seven kişi kendisine başkalarına duyarlıdır.

Her şeyi çabucak tükettiğimiz bu zamanda sevgiyi tüketmeyelim. Hayatımızı sevgiyle tüketelim. Sevgiyle kalın.

                                                                                                                           

                                                                                         
 Psikolog Özge Kahveci


Kaynakça

Fromm, Erich. İlya yayınevi, İzmir`, 2011.

30-01-2019
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir