İş Bulma Sorunsalı   'Seda Aşkın'

İş Bulma Sorunsalı 'Seda Aşkın'

A+ A-
Bu yazıyı okuduktan sonra hemen istediğiniz işi bulacaksınız demeyi o kadar çok isterdim ki. Ama hepimizin de bildiği gibi iş bulmak o kadar da kolay değil. İşsizlik oranı sürekli artmakta. Peki, bunun sebebi çalışabilecek işin olmaması mı yoksa iş beğenmeme durumu mu?

Dikkat ettiyseniz girişte “iş bulmak” değil de “istediğiniz işi bulmak” dedim. “Ben her işi yaparım.”  diyorsanız iş bulma da zorlanmazsınız. Ama “Ben üniversite mezunuyum, belli standartlarım var, öyle her işte çalışamam.”  diyorsanız o zaman durumlar karışıyor. Herkes kendi alanıyla ilgili bir bölümde çalışmak istiyor doğal olarak ama çok fazla sayıda mezun olup az sayıda istihdam olunca iş bulmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Aslında sorun tam olarak burada başlıyor. Üniversite mezunu olunca hemen iş sahibi olacağımızı düşünüyoruz. Ne tercih yaparken ne de üniversite okurken sonra ne iş yaparız, okuduğumuz bölümün iş imkânları neler araştırmıyoruz. Hadi biz araştırmıyoruz hazıra alışmışız zaten ama liselerde, dershanelerde, üniversitelerde de bununla ilgili neredeyse hiç bilgi verilmiyor. Kendin bir şekilde bilinçlenirsen ne ala yoksa ancak üniversite bittiğinde olayların farkına varıyorsun birçok insan gibi.



Bu yazıda sosyoloji mezunu bir insan nerelerde çalışabilir ondan bahsetmek istediğim için işsizlik konusuna çok fazla girmek istemiyorum.

Gelelim konumuza. Sosyoloji mezunu bir insan ne iş yapar? Kısaca sosyoloji toplum bilimidir. Sosyolog toplumda meydana gelen değişimleri, toplumun yapısını, işleyişini araştırır, yorumlar. Peki, bir sosyolog nerelerde çalışabilir?

-Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyerlerine devam edebilirler.  
-Formasyon alarak özel veya devlet okullarında felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler.
-Adalet Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıklarda uzman, proje yöneticisi ve sosyolog olarak görev alabilirler.
-Devlet bankaları, Aile Araştırma Teşkilatı ve Devlet İstatistik Enstitüsü’nde de uzman, proje yöneticisi ve sosyolog olarak görev alabilirler.
-Özel bankalarda, reklam ve pazarlama şirketlerinde, insan kaynakları birimlerinde ve araştırma şirketlerinde çalışabilmektedirler.
-Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Kadın ve Erkek Konukevleri, Sevgi Evleri, gibi kurumlarda da sosyolog olarak görev alabilirler.

Bu kadar çok çalışabilecekleri alan varken nasıl işsiz kalıyorlar diyorsunuz içinizden, emin olun daha bahsetmediğim birçok çalışma alanları var. Neredeyse her bölümün sorunu olan atanma sorunu burada da karşımıza çıkıyor. Özelde de ya onların şartları sana uymuyor ya sen onlara uymuyorsun, sömürülme, her an işten çıkarılabilme gibi durumlarla karşılaşabiliyorsun. Zaten kolay kolay da almıyorlar işe, bir ayrıcalığın olması lazım ya da tanıdığın. Nasıl ayrıcalıklı olunur zaten üniversiteyi bitirmişim daha ne olsun diyorsunuz belki de. Ama artık o iş öyle olmuyor. Üniversiteler arttı, eski imkânsızlıklar yok, herkes çocuğunun üniversiteye gidebilmesi için elinden geleni yapıyor.  İmkânlar bu kadar artınca işverenler, diğer üniversite mezunlarından farkın olmasını bekliyorlar. En az bir yabancı dil, sertifikalar, ehliyet çoğu yerde soru olarak karşımıza çıkıyor. Dil eğitimi çoğu üniversitede lisedeki eğitim gibi olduğundan kursa gitmen gerekiyor, kursların ücreti çok fazla. Sertifika için de aynı şekilde paran olması lazım. Yani işin olması için paraya, para kazanmak için de işe ihtiyacın var.



Bunları anlatıyorum ama amacım moralinizi bozmak değil. Hiç bir şey için geç değil bunu unutmayın. Dil kurslarına ya da sertifikalara verecek paranız mı yok. Kendi kendinize de dil öğrenebilirsiniz emin olun. Sevdiğiniz yabancı şarkıları yazın, çevirisiyle birlikte öğrenerek dinleyin. Aynı şekilde sevdiğiniz bir yabancı filmi altyazısız 2-3 kere izleyin. Telefonunuza indirebileceğiniz bir sürü ücretsiz uygulama var. Konuşma pratiğini geliştirmek için de uygulamalar mevcut. Yine kültür merkezlerinde ücretsiz dil kursları oluyor. Sertifikalar için de aynı şey geçerli. Ücretsiz sertifika veren çok güzel siteler var. Bazılarının eğitimi gerçekten de kaliteli oluyor. Bunları yapsak da yine iş bulamayız demeyin. Siz elinizden geleni yapın kendinize bir şeyler katmak için çabalayın, kendiniz için emek harcayın gerisi zaten kendiliğinden olur.

İstediğiniz işlerde çalışmanız, istediğiniz hayatı yaşamanız dileğiyle… Hoşça Kalın
 :)

Kaynak:

23-10-2018
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir