Yoga ve Sağlığa Bütünsel Bakış Açısı Üzerine (1) - Tuğba Özcan (Yoga)

Yoga ve Sağlığa Bütünsel Bakış Açısı Üzerine (1) - Tuğba Özcan (Yoga)

A+ A-

“İmkansız” dedi kibir.

“Riskli” dedi deneyim.

“Saçma” dedi mantık.

Kalp fısıldadı;

“Bir denesen…”

Yoga ve Sağlığa Bütünsel Bakış Açısı Üzerine (1)

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre son 100 yıl içinde dünyamızda kronik hastalıkla yaşayan insan sayısında büyük bir artış olmuş[1].

Çok değil 100 sene önce durum böyle değildi, deniyor.

Kendi kişisel hayat hikayemden bakarak, kronik rahatsızlıklarla yaşamanın zorluğunu çok iyi biliyorum. Henüz ilkokuldaydım ki zatürre geçirdim ve sonrasında her yıl kış aylarını sinüzit ile geçiriyor, viks isimli okaliptus içerikli merhemle buhar banyoları yaprak nefes almaya çalışıyordum. Üniversite yıllarına kadar bu böyle sürdü. Kronik sinüzit, faranjit, bahar nezlesi.. Ne kadar çok ilaç içtim, ne doktorlar gördüm, her yıl. Semptomları tedavi etmeye yönelik çabaların kar etmediğini anlamamın üzerinden yine de bir kaç yıl geçti, ben hala sorunun kökenine inip çözecek yöntemler bulamamıştım. Ancak araştırarak, bitkilerle neler yapabileceğimi öğrenerek, bedenime kulak vererek, yılmadım.

Yoga yapmaya da üniversitede başlamıştım. Bana çok iyi geldiğini ilk derste farketmiş, özellikle bazı nefes çalışmaları ile bu kronik rahatsızlıkların rahatladığını farkeder olmuştum.

Sadece bana mı iyi geliyordu, yoksa arkasında derin bir bilim mi yatıyordu?

Yoga yaptıkça ve bu alanda derinleştikçe, bütünsel sağlık konusunda algım genişlemeye başladı. Yoga yalnızca fiziksel hareketlerden ibaret değildi; nefes, zihin, beynin yapısı, beslenme… o kadar çok konuyu bir araya getiriyordu ki, bir hocam “insan mühendisliği” der, gerçekten de mühendislik!

10 yılı aşkın bir süredir yoga hayatımda. Şu an geldiğim noktada artık bahar nezlesi, kronik sinüzit gibi rahatsızlıkları çözdüğüm gibi, neredeyse grip bile olmuyorum. Elbette, bu güzel başarı hikayesinin ardında sebat, irade ve inançla beraber kendime karşı geliştirdiğim özşefkat var. İki doz ilaç alıp burun akıntısını durdurmak gibi yöntemler değil, adanmışlıkla kendine yatırım yapmayı gerektiren bir yolculuk bu. Ancak aslolan şu: çözüm var, çözümsüz değiliz :)

Yogayla ilgili bu başlıkta, size ilk olarak asana (fiziksel duruş teknikleri) yerine, başka bir kapı aralamak istiyorum. Yoga ve bütünsel sağlıkla ilgili en temel nokta: topraklanmak!

(@earthingmovie[2] Toprakla bağ kurmanın insan sağlığı için elzem olduğunu anlatan ve topraklanmanin yaygınlaşması için calisan bir sayfa.)

Kronik hastalıkların çözümü ayaklarımızın altında olabilir mi? 

Çıplak tenimizle yeryüzüne dokunmaya 'Topraklama' denir; ve inanılmaz iyileştirici faydaları vardır. Son birkaç on yılda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ve dünya çapında binlerce insandan gelen raporlar, tüm farklı sağlık durumlarında dikkate değer ve çoğu zaman hızlı bir iyileşmeyi göstermiş. Ancak kadim bilgelik bize bunu zaten söylüyor. Atalarımız çıplak ayakla basmışlar toprağa… Bu bilgiler yeni değil, yeni olan bilimsel yöntemlerle tekrar dile geliyor ve kanıtlanıyor olması (çok şükür : ) ).

Ama bu nasıl mümkün olabilir?

Dünyanın yüzeyi elektriktir. Bedenlerimiz ile dünya yüzeyi yani toprak ile bir elektirik alışverişi vardır[3]. Ve negatif yükü, toprak ile temas kurarak azaltabiliriz.

Çıplak Ayak ile toprağa bastığımızda olanlar, fiziksel beden çevresinde bir koruma kalkanı oluşturur[4]. Bu koruma kalkanı bizi zararlı etkilerden korur.

Ve bu yoga yaptığımızda kendi beden çevremize kurduğumuz koruma kalkanı ile çok benzer. Aynı prensipler: bedenin kendi enerji alanını temizlemek.

Yoga yap ya da yapma, ancak şunu yapabilirsin:

Doğaya çık , yeryüzünün sunduğu faydaları toplamak için yürü. Toprağın yüzeyinden salınan serbest elektronları bedenine doğru çek. Antioksidan etkisi var. Topraklandığında, dolaşım sistemin iyileşir, oksijenin ve kandaki besinlerin dokulara iletimi kolaylaşır. Bunlar aynı zamanda yüzünüze doğru olan kan akışının daha iyi olmasını sağlar. Ayaklardan aldığınız sağlık yüzünüze yansır. Yüzünüzden çevrenize yansır.

 


Kaynakça

[1] https://www.earthingmovie.com/ 

[1] James L. Oschman, Ph.D. and Gaétan Chevalier, Ph.D . “Essential For Women – Your Body, Your Earth: Grounding Your Rhythms”.

 

[1] Wolinsky FD, Bentler SE, Cook EA, Chrischilles EA, Liu L, et. al. A 12-year prospective

study of stroke risk in older Medicare beneficiaries. BMC Geriatrics 2009; 9:17, doi:10.1

186/1471-2318-9-17. A

29-12-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir