Midjourney ve Dall-E 2: Yapay Zekâ Sanatı İnsanın Sanatına Karşı - Oğuzhan Sivri  (Edebiyat)

Midjourney ve Dall-E 2: Yapay Zekâ Sanatı İnsanın Sanatına Karşı - Oğuzhan Sivri (Edebiyat)

A+ A-

Sanat ve özellikle dijital sanat alanında son günlerin en ilgi çekici ve tartışma yaratan konularından biri yapay zekânın sadece anahtar kelimelerle oluşturduğu muazzam görseller. Bunu yapan görsel üretme programları Midjourney ve Dall-E 2. Öyle ki bu kalitede görselleri normal şartlarda bir dijital resim veya modelleme sanatçısı saatler içerisinde yapabilir, fakat yapay zekâ saniyeler içerisinde üretebiliyor. Hâl böyle olunca tartışılması gereken konular ortaya çıktı. Dijital resim/illüstrasyon veya 3D modelleme yapan sanatçılar kendi kurguladıkları çalışmaları el becerileri ile bilgisayar veya tablet bilgisayar üzerinde saatlerce hatta bazen günlerce çalışarak ortaya çıkarıyor, yani bir emek veriyor.  Sonra bu çalışmaları sergiliyor, pazarlıyor veya portfolyosunu hazırlıyor. Yapay zekâ ise saniyeler içerisinde görseller üretiyor ve bu görseller kalite ve kompozisyon anlamında üst seviyede. Bu noktadaki sorunlardan biri özgünlük. Yapay zekâ anahtar kelimeler ile görseller oluşturuyor. Fakat bir sanatçı; hayal gücü, kendi tarzı, fikri ve duygularıyla beraber el becerisi ile bir eser ortaya çıkarıyor. İnsan bu bakımdan yapay zekâya karşı üstün geliyor. En azından kısa vadede yapay zekânın insan kurgusunun, duygusunun ve tekniğinin önüne geçebilmesi zor görünüyor. Şu gerçeği de unutmamak lazım ki, artık dijital sanatçılar hem teknik hem de fikir anlamında daha özgün olmanın yollarını aramalı. Hız bakımından ise sanatçıların yapabileceği bir şey yok, çünkü yapay zeka saniyeler içerisinde görsel üretebiliyor.

 

Midjourney yapay zeka programına yaptırdığım bir resim.

Sorunlardan bir diğeri ise yine dijital sanatçıları yakından ilgilendiriyor. El becerisi ile çalışmalar yapan ve sergileyen sanatçılar artık yaptıkları çalışmaların kendilerine ait olduğunu ispat etmek zorunda kalacak gibi görünüyor, bunun yolu da üzerinde çalışılan dosyayı (psd, cdr vb.) sunmaktan geçiyor. Çünkü dijital çizim veya modelleme yeteneği olmayan biri de yapay zekâda görsel üreterek kendisinin yaptığını iddia edebilir. Bir de şöyle düşünelim, grafik alanında yetenek sınavına girecek biri yapay zekâ ile görsel üreterek bunlardan bir portfolyo hazırlasa çalışmaların el becerisi mi yoksa yapay zekâ görselleri mi olduğunu kim nasıl anlayacak? -Böyle bir durum özellikle ülkemizde ciddi bir sorun, çünkü dijital sanat bilgisi alt seviyelerde.-  Tabii bu yalnızca aklıma gelen ufak bir örnek olay, bu ve buna benzer farklı sorunların eğitim alanında da ortaya çıkabileceği aşikâr. Yani bu durum hem özel sektörde hem de eğitim alanında etik açıdan karışıklık yaratacak gibi görünmekte. Ayrıca şunu da belirtmek gerek: yapay zekâya anahtar kelimeler ile resim yaptırmak o kişiyi sanatçı yapmıyor.

Geçen günlerde okuduğum bir habere göre ABD federal mahkemesi yapay zekâ ile oluşturulmuş görsellerin patent alamayacağı yönünde kararı onayladı Haber Linki

Sonuç olarak başta da belirttiğim gibi, hem eğitim alanında hem de özel iş alanlarında bu gelişmenin bir karışıklığa sebep olacağı ve etik açıdan sıkıntılar doğuracağı ortada. İlerleyen zamanda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

23-08-2022
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir