Gençlik Nereye Gidemiyor ?-Ceren Arslan (Sosyolog)

Gençlik Nereye Gidemiyor ?-Ceren Arslan (Sosyolog)

A+ A-

Gençlik nereye gidiyor? Gibi aşina olduğumuz o eleştirel  soruyu sormak yerine, gençlik nereye gidemiyor diyeceğiz. Sahi bu gençlik nereye gidemiyor? Neden hayata umutla bakamıyor, hayal kurmaktan bile çekiniyor? Bana sorarsanız gençlik istese de hiçbir yere gidemiyor. Yarınlarımızın teminatı olan genç nesil, sistemin çarklarına sıkışmakta ve gelecek kaygısıyla dolup taşmakta. 

Özellikle işsizlik gençlerin en büyük sorunlarından biri haline geldi. Artık ne okuduğun, nereden, nasıl mezun olduğun gibi faktörler bile önemini yitirmiş durumda. Sürekli bir yerlere fakülteler açılıyor, insanlar bu üniversitelerde eğitim alıyor ama mezun olduklarında birçoğu işsizliğin soğuk yüzü ile karşı karşıya kalıyor. İmkanı olan gençlerin ise beyin göçü yaptığını görüyoruz. Şu bir gerçek ki, bir ülkedeki üniversite sayısı ile eğitim kalitesi doğru orantılı değildir. Yani var olan üniversite sayılarına bakarak ülkemizdeki eğitim seviyesini ölçemeyiz. En başta eğitim sistemine bakışta bu tür yüzeyselliklerden vazgeçerek sorunun kaynağına inebilmeliyiz.


Burada Köy Enstitülerinden söz açmadan duramayacağım sanırım. Günümüz şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda tabii ki Köy Enstitülerindeki eğitim sisteminin tıpatıp aynısını bugüne konumlandırmak mümkün değil. Fakat eğitim tarihimizin önemli bir uygulaması olan Köy enstitülerinin genel misyonunu, pragmatist yaklaşımını, eğitim felsefesini revize ederek günümüz eğitim sistemine katabileceğimizi düşünüyorum. Örneğin ihtiyaç duyulan, istihdam edilebilecek iş alanlarına göre üniversitelerin yapılanması daha faydalı olabilir. Bunun yanında gençlerin yetenek ve becerilerini körelten değil, destekleyen bir anlayışın temel alınması da önemli bir noktadır.

İş bulamamanın doğal bir sonucu olarak gençler, ekonomik özgürlüklerini elde edemiyor ve haliyle kendilerine bir hobi bile edinemiyor. Biz gençlere günü kurtarmanın dışında bir yaşam lazım. Kendimizi gerçekleştirebileceğimiz, ideallerimizin hafife alınmadan desteklendiği bir yaşam. Tek hayali yurt dışına çıkmak olan gençleri suçlamak yerine, bunun nedenini sorgulayarak, çözüm üreten bir düzene ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde geleceğe umutla bakabilir, milletçe böyle gelişebiliriz.

Yazımı sonlandırırken şunu da eklemek istiyorum: Temel dinamikleri sağlam bir eğitim sistemi, bizi her alanda ileriye taşıyabilecek değerli bir anahtardır. Umarım çok geç olmadan bunun farkındalığı bir gün yaşanır.


Kaynakça

Görsel: www.pexels.com

27-12-2020
Konuk Düşünce Yazarları

Konuk Düşünce Yazarları

info@medyacuvali.com

www.medyacuvali.com

Konuklardan Diğer Yazılar

Bu yazılar da ilginizi çekebilir